Gazete Vatan Logo

Kurtuluşun tek yolu kamulaştırma

UluslararasI kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) da Fannie Mae ve Freddie Mac’in iflas etmesi halinde bunun faturasının “vergi olarak” ABD’lilere çıkacağına dikkat çekiyor. S&P’ye göre bu iki şirketin batması halinde vergi mükelleflerinin cebinden yaklaşık 1.1 trilyon dolarlık ekstra para çıkacak.

Peki bu iki şirketi kurtarmak için ne yapılabilir? Seçeneklerden biri bankaların yaptığı gibi sermaye artırımına gitmeleri. Şirkete “taze para girişi” sağlayan sermaye artırımı seçeneği ise Fannie Mae ve Freddie Mac hisselerinde yaşanan sert düşüşün ardından biraz zor görünüyor.

Bir diğer seçenek ise iki şirketin garanti verdiği trilyon dolarlık borçlara “ikinci” devlet garantisi vermek. Geniş bir kesimin desteklediği çözüm ise hükümetin bu kuruluşlardan birini ya da ikisini birden devralması.

Oysa Freddie Mac ve Fannie Mae için tehlike çanları çok daha önce çalmaya başlamış ve bazı önlemler alınmıştı. İki şirkete daha fazla mortgage kredisi vermeleri için izin verilmiş, bankaların Fannie Mae ve Freddie Mac garantisi altındaki tahvilleri almaları için konan sınırlama genişletilmişti. Kongre, Fannie Mae ve Freddie Mac’in Federal İskan İdaresi’ndeki kredi limitini 417 bin dolardan 729 bin 750 dolara çıkartmıştı. Diğer mortgage şirketlerine getirilen sınırlamaların da etkisiyle bu iki şirketin kullandırdığı kredi miktarı sektörün genelinde kullandırılan kredilerin yüzde 80’ine ulaştı. Yani son aylarda mortgage kredisi alanların neredeyse tamamı Fannie Mae ve Freddie Mac’in kapısını çaldı.

Haberin Devamı