Gazete Vatan Logo

Numan Kurtulmuş: Terörle mücadelede daha zor bir dönem olacak

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, FETÖ ile PKK ve DAEŞ arasındaki ilişkilerin güçleneceğini belirterek, “İçeride terörle mücadelede çok etkin bir mücadele dönemini sürdürüyoruz. Çok daha zor bir dönem ortaya çıkacak çünkü hepsi hep beraber hareket ediyorlar” dedi

Numan Kurtulmuş: Terörle mücadelede daha zor bir dönem olacak

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde televizyon ve gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldi. Türkiye’de her biri bir ülke için her bakımdan önemli tehditler ve riskler oluşturacak birçok meselenin arka arkaya yaşandığını belirten Kurtulmuş, Türk medyasının 15 Temmuz darbe girişimindeki tutumu için teşekkür etti.

Terörle içeride ve dışarıda devam eden mücadeleye dikkat çeken Kurtulmuş, şunları söyledi:

‘FETÖ destek verecek’

“Bu mücadelede de hiç şüpheniz olmasın, FETÖ ile PKK ve DAEŞ arasında bundan sonra zaten var olan ilişkiler çok daha kuvvetli hale gelecektir. Herhangi bir terör örgütünün sahada silahlı olarak yapmış olduğu terör eylemi hangi amaçla yapılıyor ve hangi sonuç elde edilmek isteniyorsa, bu sonucun elde edilmesi için FETÖ’nün de çok ciddi şekilde lojistik destek, özellikle içeride ve dışarıda sosyal medya da dahil medya desteği vereceği aşikardır. Dolayısıyla içeride terörle mücadelede çok etkin bir mücadele dönemini sürdürüyoruz. Çok daha zor bir dönem ortaya çıkacak çünkü hepsi hep beraber hareket ediyorlar. Aralarında stratejik bir diyaloğun ve işbirliğinin kurulmakta olduğunu görüyoruz.”

Haberin Devamı

‘Kısa sürede bitmez’

Kurtulmuş, FETÖ ile mücadele süreciyle ilgili ise şunları söyledi: “Hepimiz ayan beyan görüyoruz ki bu öyle çok kısa sürede bitirilebilecek bir mücadele değildir. Bir kararlılık, ortak bir anlayış ve ortak bir yaklaşım gerekiyor. Siyasi iradenin kararlılığı tamdır. Ancak bu en az 40 yıl devam eden bir hazırlık. Televizyonlarda da izliyoruz, bazı arkadaşlar diyorlar ki ‘İlk 1973’te sorular çalınmaya, verilmeye başlandı’. Eğer 1973’ten itibaren alırsanız, 40 yılı aşkın bir süredir devam eden son derece gizli, son derece iyi örgütlenmiş ve kendilerinden başka hiç kimseye hayat hakkı tanımayan bir çete.”

‘Devlete karşı mücadele ediyorlar’

FETÖ’nün sadece hükümete karşı değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı mücadele eden, bu devleti ele geçirmeye çalışan bir terör örgütü olarak kabul edildiğini vurgulayan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Terör örgütü olarak kabul edildiğinden dolayı yapılan etkin mücadelelerin neticesidir ki belki bunlar 15 Temmuz’da ellerinde olabilecek birçok imkanı kaybettiler. Özellikle emniyette ve yargıda bunların son iki yıldır temizleniyor olması, zannediyorum ki 15 Temmuz darbe teşebbüsünün belini kıran önemli gelişmelerden birisidir. Dolayısıyla FETÖ ile mücadele, iktidarda kim olursa olsun, herkesin Türkiye’nin birliğinin, dirliğinin sağlanması için sürdürmek zorunda kaldığı bir ulusal mücadeledir. MGK’nın, kararları çerçevesinde de bir güvenlik meselesidir.”

Haberin Devamı

ABD’ye ‘PYD’yi çek’ mesajı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk’ün “IŞİD olmayan bölgede PYD’ye müdahale kabul edilemez” sözlerine ilişkin şunları söyledi: “Türkiye kendisine gelecek saldırılara karşı kendisini koruyacak. Bu hassasiyetimizi biliyorlar. Ortada verilmiş bir söz var. PYD Fırat’ın batısında olmayacak. Burada bir çatışma yaşanmaması için, önce bu meselenin hallini isteriz. ABD’den PYD üzerindeki etkisini kullanmasını bekliyoruz. Türkiye oradan (Suriye’den) gelecek bir saldırıya seyirci kalamaz. Bütün bölge tek bir örgütün, PYD’nin eline geçerse Suriye bölünür. Biz Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız.” Kurtulmuş ayrıca, “Türkiye’ye verilen sözlerden birisi de, PYD’nin Menbic’i boşaltmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

Ekonomi için algı operasyonu

“(FETÖ’nün) Özellikle yurt dışında çok ciddi bir medya ağına sahip olduklarını, çok ciddi bir algı operasyonu yürütebilecek imkana sahip olduklarını biliyoruz. Birkaç konu üzerinden de Türkiye’nin aleyhine algı operasyonu hazırladıklarını görüyoruz. Bunlardan bir tanesi özellikle Türkiye ekonomisinin kötüye gittiği yönünde birtakım algılar oluşturmaya çalışacaklar. Çok şükür Türkiye ekonomisi, böyle bir algıya zemin oluşturacak sinyaller vermiyor.”

Sınırın dışı da temizlenmeliydi

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Cerablus operasyonunun uzun süredir konuşulduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Koalisyon güçleriyle de üzerinde hem konuşularak hem çeşitli alternatifler üzerinde durularak hazırlanılan bir operasyondur. Buradaki ana çizgimiz Türkiye, kendi sınırına, sınır dışından tehdit oluşturabilecek hiçbir terör örgütünün Türkiye’ye karşı yapmış olduğu faaliyetlere artık müsaade edemez. Ayrıca terör örgütleri bu bölgede, o bölgenin dışarısından sızmalarla da Türkiye’nin sınır bölgesinde ciddi birtakım faaliyetler sürdürüyordu. Bu kabul edilebilir bir durum değildi. FETÖ’nün de bu sürede sınır bölgesindeki birtakım bunlarla işbirliği yaptığı şimdi daha net ortaya çıkıyor. Dolayısıyla içeride temizlendiğine göre, Türkiye’nin sınırın dışındaki bölgeyi de temizlemesi gerekiyor. Bu operasyonun ana hedefi hemen Türkiye’nin güney sınırında olan terör örgütlerini etkisiz hale getirerek, onların Türkiye’ye karşı bir tehdit olmasının önüne geçmek.”

Haberin Devamı

‘Amaç kalıcı olmak değil

Suriye’nin bölünmesini istemediklerini ve bu ülkenin toprak bütünlüğünden yana oldukları için o bölgede bir PYD koridorunun tamamlanması fikrine başından beri karşı olduklarını anlatan Kurtulmuş, “Şimdi o bölgede hem IŞİD’in faaliyetlerini sonlandırma hem de koalisyon güçlerinin söz verdiği çerçevede PYD güçlerinin tamamıyla Fırat’ın doğusuna geçmesini sağlamak için bu Cerablus operasyonu yapılıyor. Bizim amacımız orada kalıcı bir güç olmak değildir. Yerleşim birimlerindeki güvenliği sağlayarak, halkın yeniden o bölgelere dönmesini temin etmektir. Türk ordusu, o toprakları işgal etmek amacıyla oraya gitmiş değildir. Tamamıyla uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru bir hakkını kullanmaktadır.”

Türkmenler de bölgenin halkı

Kurtulmuş, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt kardeşlerinden, onların varlığından rahatsız olmadıklarını belirterek, “Orada asırlardır Kürtlerle beraber yaşıyoruz ama aynı şekilde Arap kardeşlerimiz de Türkmen kardeşlerimiz de o bölgenin halkıdır ve o bölgede inşallah kıyamete kadar yaşayacaklardır” diye konuştu.