Gazete Vatan Logo

Bakanlar Kurulu sonrası flaş açıklama

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile ilgili kullandığı ifadelere ilişkin, "Sayın Kılıçdaroğlu'ndan beklentimiz, bu cinsiyetçi, edepsiz sözlerini hiç teline yeltenmeden Sayın Ramazanoğlu'dan ve milletimizden özür dilemesidir" dedi.

Bakanlar Kurulu sonrası flaş açıklama

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasının gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Vize serbestisinin sağlanabilmesi için 72 yükümlülükten 41'inin karşılandığını anlatan Kurtulmuş, toplamda 55 yükümlülüğün hükümet tarafından yerine getirildiğini ve şu anda devam etmekte olan 17 yükümlülükle ilgili çalışmaların da en kısa zamanda TBMM'ye gönderileceğini ifade etti. Kurtulmuş, bu konudaki çalışmaların 4 Mayıs'a kadar tamamlanacağını belirterek, "Bu 72 maddenin içinde göç yönetimi, belge güvenliği, kamu düzeni ve güvenliği, temel haklar başlıklarında ele alınan çok sayıda konu vardı. Bunların kısa sürede geçilmiş olması hükümetimizin planlamaları bakımından da önemliydi. Nisan sonunu kadar kalan 17 maddeyle ilgili olarak 5 Kanunun çıkarılarak bu kanunun Meclis'e sevk edilerek çıkarılması planlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Toplantıda ele alınan ikinci konunun geri kabul anlaşması ile ilgili olarak vize serbestisi yol haritası olduğunu anlatan Kurtulmuş, geri kabul anlaşmasının 4 Nisan itibarıyla uygulandığını hatırlattı. Suriyeli mülteciler konusunda bire bir ilkesinin uygulanacağını anlatan Kurtulmuş, "Yunan adalarından Türkiye'ye gelen her bir yasadışı göçmen için Türkiye'den aynı sayıda insan Avrupa'ya gönderilecek. 202 kişi geldi, bunların içerisinde BM ile mutabakat halinde oluşturulan listelerden 78 kişi Avrupa ülkelerine gönderilmiş oldu. Uygulanmasına başlanmıştır. 1 milyon mültecinin Avrupa'ya gitmesi planlanmaktadır. Geri gönderme merkezleri ve bunun organizasyonu ile ilgili çalışmalar tamamlanmıştır. Yunan adalarından gelecekler ile ilgili kamp ihtiyacı yoktur, çünkü şuanda AFAD'ın elinde 20 bin 405 kişilik bir boş kamp ihtiyacı vardı. Gelen yasadışı göçmenler bu kamplarda ağırlanabileceklerdir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Reform eylem paketi ile ilgili olarak çok sayıda konunun gündeme geldiğini söyleyen Kurtulmuş, siyasetin finansmanı ile ilgili yasal düzenlemelere dönük çalışmaların olgunlaştırılması için gerekli müzakerelerin bugünü toplantıda yapıldığına işaret etti. İmar planı ile ilgili kanun tasarısının da olgunlaştırılacağını anlatan Kurtulmuş, özel plan değişikliği taleplerinin karşılanması, ortaya çıkması muhtemel değer artışlarının önemli kısmının kamuya bırakılması, değer tespit komisyonlarının oluşturulması gibi hususların ele alındığına işaret etti. Bu tasarıyla, ilk olarak adalet prensibi hususunun gözetileceğini anlatan Kurtulmuş, ikinci önemli hususun şeffaflık prensibi olduğunu ifade etti. Üçüncü temel prensin koruyuculuk prensibi olduğunu kaydeden Kurtulmuş, dördüncü prensibin oluşacak olan değer artışlarından kamunun pay alması ve oluşacak fonların Türkiye'deki kentsel dönüşüm çalışmaları başta olmak üzere kamuya lazım olan alanlarda kullanılmasının sağlanacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı'nın 81 madde olduğunu ve bu planın geldiği noktanın ele alındığını anlatan Kurtulmuş, 81 eylem planından 30 maddenin yüzde 100'ünün tamamlandığını dile getirdi.

MÜLTECİ ALIMININ ERTELENDİĞİ İDDİALARI

Haberin Devamı

Kurtulmuş, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Mültecilerinin alımının ertelendiği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Kurtulmuş, "Bu, devam edecek bir süreç. Tehir edilmesi, bu meselenin kesilmesi söz konusu değildir. Başlamış, başarılı bir şekilde devam eden süreçtir. Mükemmele yakın bir koordinasyon var. Oradan bize gelecek ki biz de gönderelim. Aksayan hiçbir şey yok. Koordinasyon içinde süreç takip ediliyor. Oradan ne kadar gelirse biz de onun karşılığında göçmeni Avrupa'ya göndereceğiz" diye konuştu.

“KILIÇDAROĞLU'NUN BU SÖZLERİ SÖZÜN BİTTİĞİ YERDİR”

Kılıçdaroğlu'nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile ilgili kullandığı ifadelere ilişkin soruya Kurtulmuş, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri sözün bittiği yerdir. Hiçbir insafa, terbiye, edep, seviye ölçülerine yakışmayacak kadar seviyesiz ve aşağılık sözlerdir. Sayın Kılıçdaroğlu bu sözleriyle hem seviyesizliğini ortaya koymuş oluyor ama ondan daha büyük bir mesele Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bakanı olan bir hanımefendiye karşı böylesine seviyesiz bir sözü söylemiş olması hiçbir mazeretin arkasına sığınılarak savunulamaz. Sayın Kılıçdaroğlu'ndan beklentimiz, bu cinsiyetçi, edepsiz sözlerini hiç teline yeltenmeden Sayın Ramazanoğlu'dan ve milletimizden özür dilemesidir. Eğer özür dilemezse bütün bu ağır sözleri karşısında milletimiz Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerine cevap vermeye devam edecektir" karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Bütün kadın dernekleri, TBMM'de görev yapan kadın milletvekillerine de bu konuda çağrıda bulunan Kurtulmuş, "Bu, açık bir meseledir ve siyasetin bittiği yerdir. Siyaset yapıyorum diyerek, şu ya da bu gerekçeyle herhangi bir kişiye bu hakaretin yapılması kabul edilemez, telin edilemez. Bu kadar seviyesiz bir şekilde eleştiriyor olmak kabul edilmez. Türkiye siyasetini bir üslup bir edep irfana ihtiyacı varken, böylesine zor dönemlerde ortak seviye tutturma mecburiyeti varken Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu kadar açık bir seviyesizliği ortaya koymasını kabul edemeyiz. Özür dilemesini bekliyoruz" cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'teröre destek verenlerin vatandaşlıktan çıkarılacağı' yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, "Böyle bir çalışma var mı" Bu konu gündeme gelmedi. Bakanlar Kurulumuzda bu konu gündeme gelmedi. Böyle bir çalışma yapılacaksa, çalışmaların yapılacağı çerçeve, Adalet Bakanımızın ön hazırlıkla konu Bakanlar Kurulu'na gelir ve tartışılır" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen toplantı 5 saat 10 dakika sürdü.