Gazete Vatan Logo

Kurtulan 100 belde yerel seçime girecek

Anayasa Mahkemesi kriterini taşıyan 862 belde belediyesinden yaklaşık 100 kadarı kapatılmaktan kurtuldu. Bu beldeler, 2009 Martı’nda belediye başkanlarını seçecek

ANAYASA Mahkemesi’nin kararı ile köye dönüşmesi öngörülen 862 belde belediyesinden yaklaşık 100 kadarı kapatılmaktan kurtuldu. Anayasa Mahkemesi önceki gün verdiği kararı ile 862 beldeden hangilerinin kapatılacağına ilişkin 3 kriter belirledi. Buna göre durumu şu kriterlerden birine giren belde belediyeleri kapatılmayacak:

1- Türkiye İstatistik Kurumu tarafından gerçekleştirilen adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarına yasal süresi içinde iptal davası açanlar.

2- Yasanın yürürlüğe girdiği 22 Mart 2008 tarihinden önce 5393 sayılı yasanın 8. maddesi uyarınca yapılan katılma işlemi ile nüfusu 2 binin üzerine çıkanlar.

3- “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisi ve Bakanlar Kurulu’nan kararı ile ilan edilmiş turizm bölge, alan ve merkezleri ile kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri” kapsamında kalanlar ile “Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca saptanan 22008 yılı turizm öncelikli yöreler” listesinde yer alanlar.

Anayasa Mahkemesi, bu kriterleri karşılamayan belde belediyelerinin kapatılmalarına ise vize verdi. Bu kriterlere göre Turunç, Alacahöyük, Göreme gibi beldeler turizm bölgesi kapsamında oldukları için kapanmaktan kurtulacak. Belediyeler Birliği Başkanı Aytaç Durak, burizm bölgesi kriteri sayesinde Nevşehir ilinde yaklaşık 20 belde belediyesinin köy olmaktan kurtulacağını belirtirken, Muğla, Antalya’da da çok sayıda belde belediyesinin de bu kararla belediye tüzel kişiliğini koruyacağını söyledi. TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaeddin Akbulut da belirlenen 3 kriter çerçevesinde belediye olarak varlığını sürdürmeye devam edecek belde sayısının 100 civarında olacağını söyledi. Akbulut, “Listelerin önümüzdeki haftasonuna kadar yayınlanmasını bekliyoruz” dedi.

Kazanan köy olmayacak

Kılpayı farkla 2 binin altına düşen bazı beldeler de açtıkları davaları kazanırlarsa kapatılmayacaklar. Örneğin Kayseri’nin Felahiye ilçesine bağlı Büyük Toraman Beldesi “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi” sonuçlarına göre nüfusu 1.996, yani sadece 4 eksik olarak tespit edildiği içzin kapanmakmla yüz yüze gelmişti. Bu belde de yeni kritire göre kurtulabilecek. Kilis’in ilk ve tek belde belediyesi olan Yavuzlu’da da nüfusu bin 859 olarak belirlemiş, yeniden sayım yapılması için bölge idare mahkemesine dava açmıştı.

Haberin Devamı