Gazete Vatan Logo

Kürt dili bölümüne büyük ilgi!

Tek kişinin tercih etttiği fakülteler şaşırttı

ÖSYM, yerleştirme sonuçlarını açıkladı, 877 bin genç daha üniversiteli oldu... Şampiyonların tercihi Bilkent, Bahçeşehir ve Boğaziçi oldu. Tek kişinin tercih ettiği fakülteler ise şaşırttı.

ÖSYM, üniversite adaylarının sabırsızlıkla beklediği yerleştirme sonuçlarını açıkladı. 1 milyon 924 bin 550 adaydan 385 bin 795’i lisans, 286 bin 622’si ön lisans, 205 bin 367’si açıköğretime yerleşti. 110 bin kişilik kontenjanın boş kaldığını belirten yetkililer, ek yerleştirme tarihlerinin en yakın zamanda açıklanacağını söyledi.

Üniversiteye yerleştirmede başarı tablosunun üst sıralarında Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler ve Özel Liseler yer aldı. Meslek Liseleri ve İmam Hatip Liseleri de lisans programlarına az sayıda öğrenci yerleştirebildi. Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri, başarılı öğrencilerin tercih sıralarında üst sıralarda yer aldı. İlk yerleştirmelerde tüm bölümlerin dolduğu üniversiteler ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi ve Bilkent’te oldu.LYS 2013 sonuçlarına göre MF-1 puan türünde Türkiye birincisi olan Fatih Aslan, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’ne, MF-2 ve MF-3 puan türlerinde Türkiye birinciliğini kazanan Mert Mestanoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yerleşti. TM-1, TM-2 ve TM-3 alanlarında birinci olan Mustafa Mikdat Yıldırım ise Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesine yerleşti.

28 bin kişi 2. üniversiteli

Yerleştirme sonuçlarına göre, bir yükseköğretim programını bitirerek ÖSYS’ye başvuran 89 bin 591 adaydan 28 bin 402’si üniversiteye girdi. Bu adaylardan 9 bin 96’sı lisans, 7 bini önlisans, 12 bin 332’si Açıköğretim Fakültesi’ne girdi. LYS sonuçlarına göre fizik, kimya, biyoloji, istatistik, su ürünleri mühendisliği, inşaat mühendisliği, çevre mühendisliği gibi bölümlerde büyük boşluklar oluştu. Birçok bölümü 1, 2 veya 3 kişinin tercih etmesi dikkat çekti. Örneğin; Ahi Evran Üniversitesi Biyoloji bölümünü 1 kişi, Amasya Üniversitesi İstatistik bölümünü 1 kişi, Batman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü 1 kişi, Çanakkale Üniversitesi Fizik bölümünü de 1 kişi tercih etti.

Kürtçe puanında rekor

Mardin Artuklu, Bingöl ve Muş Alpaslan üniversitelerindeki Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerine ise ilgi yoğun oldu. Mardin’de 47, Muş’ta 41, Bingöl’de 41 kontenjanın tamamı dolarken, bölümlerin puanlarının yüksekliği dikkat çekti. Bu bölümler, Ankara, İstanbul’daki fakültelerden daha yüksek puanla öğrenci aldı.

Haberin Devamı