Gazete Vatan Logo

Kürt bölgesinde PYD ve PKK için sert mesaj

IKBY Başkanı Barzani ile basın toplantısı yapan Başbakan Yıldırım: “PYD’nin oldu bittiler yapmasına asla rıza gösteremeyiz. PKK eşittir PYD eşittir YPG. Her olaydan sonra yeni bir kısaltılmış örgüt adı duyuyoruz ama bunları yediğimizi zannetmesinler”

Kürt bölgesinde PYD ve PKK için sert mesaj

Başbakan Binali Yıldırım, Irak’taki temaslarını dün Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile bir araya gelerek sürdürdü. Başbakan Yıldırım ve IKBY Başkanı Mesud Barzani, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin PKK bölücü terör örgütüyle yurt içi ve dışında mücadelesinin sürdüğünü dile getirerek, şunları söyledi: “PKK’nın Irak topraklarından ülkemize gerçekleştirdiği faaliyetler, saldırılar asla kabul edilemez. Bu konuda gereken neyse hepsi sonuna kadar yapılacak. Bu terör örgütünün batıya doğru yayılması, Şengal bölgesinde yuvalanması da asla ve asla kabul edeceğimiz bir şey değildir. Bu bir güvenlik meselesidir. Sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda sizin de güvenlik meselenizdir. Irak’ın da Merkezi Hükümetin de aynı şekilde bir güvenlik meseledir. O bakımdan burada müşterek bir çalışmaya ihtiyaç var. Bunu Avrupalı ve Amerikalı dostlarımıza da anlatıyoruz.”

‘İşgal içerisine girdiler’

“Diğer yandan PYD’nin Suriye bölgesinde oldu bittiler yapmasına da asla rıza gösteremeyiz. Orada yaşayan Peşmergeleri, Arapları yerinden, yurdundan ettiler, adeta bir işgal içerisine girdiler. Tabii adını ne kadar değiştirirse değiştirsin bunların ne yaptıklarını biliyoruz, bunlar PKK’dan türemiş, isim değiştirerek işin esasını değiştiremezsiniz. PKK eşittir PYD eşittir YPG. Artık o kadar çok örgüt adları çıkarıyorlar ki her olaydan sonra yeni bir kısaltılmış örgüt adı duyuyoruz ama bunları yediğimizi zannetmesinler.”

Haberin Devamı

Zerdık Dağı’na çıktılar

Yıldırım, IKBY Başkanı Barzani ile Musul’u terör örgütü DEAŞ’tan kurtarma operasyonunun yönetildiği harekat merkezi niteliğindeki Zerdık Dağı’nı ziyaret etti. Musul kent merkezi ve çevre bölgesini dürbünle izleyen Yıldırım, DEAŞ’a karşı verilen mücadele ve ilerlemelere ilişkin bilgi aldı.

FETÖ’cü okullar için teşekkür

15 Temmuz sonrası IKYB Başkanı Barzani’nin Türkiye’ye ziyareti için teşekkür eden Başbakan Yıldırım, , “Özellikle Erbil’deki FETÖ okullarının kapatılması konusunda verdiğiniz desteğe teşekkür ediyorum. Bizim buradaki hassasiyetimiz çok açık, öğrencilerin zarar görmemesi ama bunların sahibi, yöneticisi olan terör örgütü elemanlarının tasfiye edilmesi” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Dayanışmalıyız’

Barzani, “Türkiye ile tüm alanlarda ilişkilerimizin geliştirilmesine hazırız. Bölgeye yapılan bu ziyaretleri çok önemli buluyoruz. Bu ziyareti, Türkiye hükümeti ve halkının Kürdistan Bölgesi’ne büyük bir desteği şeklinde kabul ediyoruz. Terör ve terörizmle mücadele edebilmek için tüm tarafların dayanışmasına ihtiyaç var. Şükürler olsun bizim cephelerimizde teröristler büyük bir yenilgiye uğradı. Türkiye ve diğer ülkelerde de terör ve terörizmin ortadan kaldırılması temennisinde bulunuyorum” dedi.

Dini liderlerle temas

Başbakan Yıldırım, Irak Sünni Vakfı Başkanı Abdüllatif el-Humeyim, Şii lider Ayetullah Ali Sistani’nin Temsilcisi ve Şii Vakfı Başkanı Seyid Muhanned Cemalettin ve dünyadaki bütün Keldanilerin Patriği Mar Louis Raphael 1. Sako’yu kabul etti. Dini liderler, Türkiye’nin DEAŞ’ın zulmünden mustarip olan Irak vatandaşlarına verdiği destek için şükran duyduklarını belirtti. Yıldırım, Türkmen siyasetçilerle de bir araya geldi.

Haberin Devamı

İran: ‘Sıfır sorun’a dönülsün

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Başbakan Yıldırım’ın Irak ziyaretiyle ilgili “Türkiye- Irak arasında gerilimin düşmesi ve dostluk ilişkilerinin yeniden kurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bölge milletlerinin saadeti, gerginlikten kaçınıp bölgesel işbirliğinden geçer” diye konuştu. Velayeti, “Bu dostluk ilişkisinin Türkiye ve Suriye arasında da kurulmasını umut ederiz. Türkiye ve Suriye arsında var olan gerilim ne Türkiye’nin yararına ve ne de Suriye’nin yararınadır. İki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye’nin komşularıyla benimsediği ‘sıfır sorun’ dönemine geri dönmesini temenni ederiz” diye konuştu.