Gazete Vatan Logo

Kürsüye Kur'an'la çıktı!

O şarkıyı dinletti

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, geçmişte insanların diri diri yakıldığını ve bu cinayetleri işleyenlerin yargılanmadığını söyledi. AK Parti Amasya Milletvekili Bostancı ise faili meçhullerin, bu hikayenin bir parçası olduğuna işaret ederek, "Adalet talep ediyorsan bütünüyle adalet talep edeceksin. Sadece kendi acıların ve adalet duygundan bahsetmek yanlış" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kars'ın sorunları hakkında yaptığı gündemdışı konuşmada, Hükümetin Kars'ın sorunlarını gündeme alması ve çözüm yolları üretmesi gerektiğini söyledi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, yaptığı gündemdışı konruşmada, minübüsçüler ve kent içi ulaşım sorunlarını gündeme getirdi. Türkiye'de 167 bin minübüs olduğunu belirten Akar, minübüsçülerin aralarında engelliler, postacı, zabıta ve jandarmanın da bulunduğu 17 ayrı grubu bedava taşıdığını kaydetti. Akar, sadece Kocaeli'nde minübüsçülerin 20 bin kişi bedava taşıdığını ifade ederek, bu sektörün sorunlarının giderilmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Uzun Mehmet'in taşkörümünü buluşu ve taşkömürünün Zonguldak ekonomisindeki katkısı hakkında gündemdışı konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yerinden yaptığı konuşmada, Tekirdağ'ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü kutladı. Tekirdağ'ın 2.5 yıl düşman işgalinde kaldığını anımsatan Hamzaçebi, bu ilin Ulu Önder Atatürk önderliğindeki milli mücadele sonunda geri alındığını ifade etti.


Önergemize oy veremiyorsanız, İslamiyet'ten bahsetmeyin"


Genel Kurul'da daha sonra, BDP'nin "faili meçhul cinayetler ve yakılan köyler" konusunda araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerine söz alan Muş Milletvekili Sırrı Sakık, bir gazetede yayımlanan "16 infazda tim aynı" başlıklı haberi göstererek, bunun bir dönemi aydınlattığını söyledi.

Geçmişte yaşanan faili meçhul cinayetlerin tanığı olduklarını belirten Sakık, öldürülen kişilerin yer aldığı fotoğrafları gösterdi ve kavas aracılığıyla fotoğrafları diğer gruplara dağıttı.

İnsanların diri diri yakıldığını, bunlardan bazılarının kendi akrabası olduğunu anlatan Sakık, ancak bu cinayetleri işleyenlerin ellerini kollarını sallayarak dolaştığını dile getirdi.

Kürsüde Kur'an'ı eline alarak konuşmasını sürdüren Sakık, "Bu kutsal kitap adına temin ediyorum ki belki binde birini anlatmışımdır. Daha binde 999'u anlatılmadı. Sizi vicdanınızla başbaşa bırakıyorum. Eğer yakılan bu insanların hukukunu veremiyorsanız, önergemize oy veremiyorsanız, bana inançlardan, İslamiyet'ten bahsetmeyeceksiniz" diye konuştu.

Başbakan’ın Barzani ile görüşecek olmasına işaret eden Sakık, “Önemli bir görüşmedir. Yanında Şivan Perver olacak diyor. İbrahim Tatlıses olacak, düet yapacaklar. Şivan’a bir çağrım var. Bizim acılarımız var. Siz Diyarbakır’a geliyorsunuz, sen 40 yıl bu mücadeleyi sürdürdün. Bu acılar adına eğer düet yapacaksanız, Paris’te sürgünde ölen Ahmet Kaya’nın naaşı başında bir parçan vardı, bu parçayı istiyoruz, bizim acılarımız var. Bu acıların seslendirilmesi gerekir Diyarbakır sokaklarında. Bu acılardan dolayı özür dilenmeli. Şivan bunu seslendirmeli” diye konuştu. Sakık ardından cep telefonundan bu parçayı dinletti.

AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, 3 çocuğunu dağda kaybeden anne ile 24 yıl önce oğlu şehit olan bir annenin yaşadığı duyguları aktardı.

Bostancı, "Acıları yarıştırmak gibi bir amacım yok. 30 yıllık sürede ne olduğunu görebilmek için anlatıyorum. Faili meçhuller bu hikayenin bir parçası. Adalet talep ediyorsan bütünüyle adalet talep edeceksin. Sadece kendi acıların ve adalet duygundan bahsetmek yanlış. Geçmişte bu yapıldı; herkes kendi adaletini istedi. İsterdim ki o resimlerin yanına başka resimler de koysun" diye konuştu.


Bostancı, çözüm sürecinin arkasında en çok yaralı olan, evlatlarını kaybetmiş insanlar durduğunu dile getirdi.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de Bostancı'nın resmin bütün olarak görülmesi gerektiğini anlattığını, ancak geçmişte ülkü ocakları yöneticisi olarak yazdığı bir kitapta, kaybettiği kardeşini yazarken, sağ-sol çatışmalarında yaşananlara, 7 TİP'li öğrencinin katledilmesine değinmediğini ifade etti.

Aygün, köy yakılmalarına ilişkin Meclis'te çok sayıda önerge verildiğini, ancak hiçbiri ile ilgili işlem yapılamadığını söyledi.

BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Haberin Devamı