Gazete Vatan Logo

Kurşun adres sorar mı?

PKK'nın kanlı saldırılarında sivilleri vurması 'kurşun' polemiği yarattı...

Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın “Adressiz kurşun katildir” yazısına Orhan Miroğlu “Kurşun adres tanımaz” yanıtını verdi. BDP’li Şerafettin Elçi “Masumların zarar görmesi yanlış. Çatışan taraflar birbirinin hedefi olmalı” dedi. CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise sert çıktı: Kurşun katildir. Ölümün meşrusu olmaz...

ANKARA - Kenan Doğulu’nun ‘Kurşun adres sormaz ki’ şarkısındaki sözleri, acı bir polemiğin konusu oldu. PKK’nın sivil can kayıplarına yol açan saldırılarının ardından, liberal isimlerin de katıldığı “Kurşun adres sorar mı?” tartışması başladı. Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın, “Adressiz kurşun katildir” başlıklı yazısına Taraf Yazarı Orhan Miroğlu da “Kurşun adres tanımaz” yazısıyla cevap verdi. Önder Aytaç da, internette yazdığı “Adres soran kurşun katil mi, kahraman mı?” başlıklı yazısında “Özrü kabahatinden büyük” yorumuyla Altan Tan’ı eleştirdi. BDP Milletvekili Şerafettin Elçi ise Tan’a üstü kapalı destek verdi, “Çatışan taraflar birbirinin hedefi olmalı” dedi.

“Mutlaka adres sormalı”

12 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilen Altan Tan, 24 Eylül’de Taraf Gazetesi’nde çıkan “Adressiz kurşun katildir!” başlıklı yazısında özetle şu ifadelere yer verdi:

“Kurşun mutlaka adres sormalıdır. ADRES SORMAYAN KURŞUN KATİLDİR... Adres sormayan, soramayan her kurşun TERÖRİSTTİR. Kürtlerin en büyük güçleri mazlumiyetleri ve haklılıklarıdır. Mazlum zalimler gibi davranmaya başladığı an bütün gücünü kaybeder. Kamuoyu vicdanında kabul görmeyen, masum insanlara zarar veren her türlü eylem terör eylemidir. ‘Savaşın da’, ‘Barışın da’ bir hukuku olmalıdır. Bu konuda karar verici ve belirleyici olanların ‘bir’ defa değil; ‘bin’ defa düşünme mecburiyetleri vardır. Yeniden şekillenen O.Doğu’da bazı Kürtler Suriye-İran eksenine kaymak istemektedir. Bugüne kadar halkına acı ve yoksulluktan başka bir şey vermeyen Baasçı diktatör Suriye ve baskıcı İran ekseninde bir siyaset Kürtlere bir fayda sağlamayacaktır.

“Şiddet sorgulanmalı...”

Tan’ın, yazısına Taraf Yazarı Orhan Miroğlu da “Kurşun adres tanımaz” diye cevap verdi: “Adres soran kurşunların mesafesini, hedefini ayarlayabilse gerillalar ve o kurşunlar 20’li yaşlarda Yozgatlı, Urfalı, Malatyalı, Adanalı polisin ve askerin göğsüne saplansa sorun olmayacak, ‘ulusal savaşımız’ tertemiz kalacak, meşruluğunu korumuş olacak, savaş hukukuna bağlı olduğumuz görülecek ve kirlenmemiş bir savaşa sahip olacağız sanılıyor. Bütün mesele bir üniforma mı? Bütün mesele, Kürdün de Türkün de giydiği o asker veya polis üniforması mı Allah aşkına? O üniformaları giyen Kürtlere ve Türklere sıkılan kurşunun hukuku var da, sivile sıkılanın mı yok? Bu tamamen bir yanılsamadır.”

Elçi: Masumlar ölmesin...

BDP Milletvekili Şerafettin Elçi ise Tan’a destek vererek, “Biz parti olarak diyalog yoluyla çözümden yanayız. Ama ortada çatışma varsa, çatışan taraflar birbirinin hedefi olmalı. Masum insanların çatışmadan zarar görmesi hoş karşılanamaz” dedi.

“Meşru ölüm olmaz...”

CHP Millletvekili Sezgin Tanrıkulu, yaşanan tartışmaya ilişkin polemiğe girmek istemediğini belirtti. Tanrıkulu, “Kurşun katildir. Ölümün meşrusu olmaz. Adres soran, sormayan kurşun ayrımı yaşam hakkını savunanlar bakımından yapılamaz” dedi.

Haberin Devamı