Gazete Vatan Logo

Kurmaylık sistemine ‘FETÖ’ neşteri

Darbe teşebbüsü öncesi TSK’da görevli 1894 kurmay subayın 1119’u ihraç edildi. En çok ihraç Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan olurken, kurmay subay eğitiminde enstitülere bağlı yeni bir sistem planlanıyor

Kurmaylık sistemine ‘FETÖ’ neşteri

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe teşebbüsü öncesi TSK’da görevde olan bin 894 kurmay subaydan bin 119’u ihraç edildi. TSK’daki kurmay subayların yüzde 59’unun silahlı kuvvetlerle bağı kesilirken en fazla ihraç edilen kurmay subay Kara Kuvvetleri Komutanlığından oldu. İlişiği kesilen kurmay subayların yüzde 55’i Kara Kuvvetleri Komutanlığı, yüzde 26’sı Hava Kuvvetleri Komutanlığı, yüzde 19’u Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mensubuydu.

Rekor Kara Kuvvetleri’nin

Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki 921 kurmay subayın 617’si ihraç edilirken, komutanlıkta ihraç edilen kurmay subay oranı yüzde 67 oldu. Hava Kuvvetleri Komutanlığında ise 545 kurmay subaydan 295’i ihraç edildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki kurmay subayların ihraç oranı yüzde 55 olarak belirlendi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığında ihraç edilen kurmay subay oranı yüzde 48 oldu. Deniz Kuvvetlerinde görev yapan 428 kurmay subaydan 207’sinin kuvvet komutanlığıyla bağı kesildi.

Enstitüler eğitim verecek

Yaşananların ardından kurmaylık sistemi yeniden ele alındığı belirtilirken araştırmaların ardından gerekli idari tedbirlerin alınması planlandı. Bu kapsamda Milli Savunma Üniversitesince yapılan çalışmalarda sona gelindiği de kaydedildi. Yeni düzenlemeyle kurmay sisteminde önemli değişikliklere gidildi. Kurmaylık eğitimleri için Kara, Hava, Deniz Harp Enstitüleri görevlendirilecek. Yeni sistemle kurmaylık uygulaması tabana yayılacak, kademeli ve performans odaklı olacak. Yeni kurmaylık sisteminin iki kademeden oluşması planlanıyor. Bunlardan birini Karargah Subaylığı Eğitimi, diğerini Komuta ve Kurmay Eğitiminin oluşturması hedefleniyor.

Haberin Devamı

TSK’da 6 yıl şartı

Karargah Subaylığı Eğitimine TSK’da 6. yılını bitirmiş ve 23. hizmet yılını aşmamış subayların başvurabilmesi hedefleniyor. Böylelikle kurmay subay uygulaması tabana yayılabilecek. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan subaylara bir yıl kıdem ile Komuta ve Kurmay Eğitimi Giriş Sınavı’na katılma hakkı tanınacak. Bu sınavı başaranlar daha sonra komuta ve kurmay eğitimini alacak. Eğitimlerini başarıyla tamamlayanlar kurmay olmaya hak kazanırken bu subaylara yüksek lisans diploması ve bir yıl kıdem verilecek.

Haberin Devamı

ByLock’u ölen babam indirmiş

Erzurum’un Aşkale İlçesi’nde FETÖ’ye ait dershanede Fen Bilgisi öğretmenliği yapan, Artvin’de de yine örgüte ait yurtta çalışan Mustafa P., örgüt üyesi olduğu iddiasıyla geçen 8 Haziran’da tutuklandı. Örgütün gizli haberleşme programı ByLock’u 19 Mayıs 2015’te cep telefonuna indirdiği tespit edilen Mustafa P.’nin ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi. 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, Mustafa P.’nin Bank Asya’ya para yatırdığına yer verildi. İddianamede Mustafa P.’nin karakolda vermiş olduğu ifadesinde etkin pişmanlıktan faydalanmak istediği, ancak savcılıkta FETÖ üyesi olmadığını belirterek vazgeçtiği belirtildi.

‘İşsiz kalınca...’

Cumhuriyet savcısına verdiği ifadesinde suç- lamaları reddeden Mustafa P. kendini şöyle savundu: “KPSS’yi kazanamayınca işsiz kaldım. Babamın arkadaşı Davut’un referansı ile örgütün Artvin’deki yurdunda 7 ay daha görev yaptım. 2014 yılında açtırdığım Bank Asya’daki hesabımı aktif olarak kullanmıyordum. ByLock’u hiç kullanmadım, nasıl bir program olduğunu dahi bilmiyorum. 20 Ocak 2017’de ölen babam Memet P. tarafından bu programın indirilmiş olabileceğini düşünüyorum. Çünkü babam, bana arkadaşı Davut ile bir program üzerinden mesajlaştığını ve konuştuğunu söylemişti. Bu program ByLock olabilir.”

Haberin Devamı

İtirafçılar: Soruları verdiler

Darbe teşebbüsüne katıldıktan sonra tutuklanan ve TSK’dan ihraç edilen, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önünü bombalayan pilot Müslim M., ek ifadesinde FETÖ ile nasıl tanıştığını anlatmış, kurmaylık sınavları sorularının kendisine önceden verildiğini ve bu sayede sınavı kazandığını itiraf etmişti. 66. Mekanize Piyade Tugayı Topkule Kışlası’nda görevli olan, darbe günü bazı siyasileri ve bürokratları gözaltına almakla görevli eski Kurmay Yüzbaşı Özkan Ö. ise savcılık sorgusunda, 2013 yılında ikinci kez girdiği kurmaylık sınavı öncesi yemin ettirilerek kendisine sınavda çıkan soruların gösterildiğini anlatmıştı.

Haberin Devamı