Gazete Vatan Logo

Kurmaylar hâlâ firarda!

Darbe girişimi sırasında kritik görevlerdeki 6 general ve amiralin yanı sıra yurt dışı görevindeyken kaçan 37 kurmay albay aranıyor

Kurmaylar hâlâ firarda!

FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin soruşturmalar kapsamında kritik görevlerdeki 6 general ve amiralin yanı sıra NATO ve ataşe görevindeyken kaçan 37 kurmay albay da halen firari olarak aranıyor.

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından aralarından generallerin de bulunduğu çok sayıda darbe sanığı asker firar etti. Söz konusu isimler arasında sözde yurtta sulh konseyi üyeleri eski Tuğgeneral Ali Kalyoncu ile eski kurmay Yarbay Turgay Sökmen de yer alıyor. Türk büyükelçiliklerinde ataşe ve askeri diplomat olarak görev yapan kurmay albaylar ile darbe girişiminde önemli rol oynadığı tespit edilen Milli Savunma Bakanlığı Özel Kalem Müdürü eski Albay Tevfik Gök ve Genelkurmay Başkanlığı emir astsubayları Serhat Pasha ile Şener Doğrugören de firariler arasında bulunuyor.

İşgal görevi vermişti

Firari sanıklar arasında dikkati çeken isimlerin başında olay tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel İşlem Daire Başkanı olan firari Tuğgeneral Ali Kalyoncu geliyor. Darbecilerin Mamak 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanı olarak görevlendirdiği Kalyoncu, mühimmat yüklü tank ve zırhlı araçları Ankara’da aralarında Genelkurmay Başkanlığının da bulunduğu bazı kritik noktaların işgali için görevlendirdi. Eski Tümgeneral Osman Ünlü mahkemedeki savunmasında Kalyoncu’nun “Gerekirse intihar ederim yine de vazgeçmem” dediğini aktarmış ve “Gözü dönmüş biri” demişti. Diğer bazı firari komutanlar şunlar:

Haberin Devamı

Gülen’den rütbe alan var!

Eski Tuğgeneral Numan Yediyıldız NATO’da Güneydoğu Avrupa Tugayı’nda görevliydi. Darbe girişiminin ardından Bulgaristan üzerinden Almanya’ya kaçtı.

Eski Kuzey Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, darbe girişimi sırasında Donanma Komutanı Veysel Kösele’yi Yavuz Fırkateyni’nde alıkoyan askerleri komuta etmişti.

Firari eski Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un da aralarında bulunduğu bazı siyasilerin gözaltına alınması talimatını verdi.

GATA’da görevli eski Tuğgeneral Mehmet Zeki Kıralp’e generallik rütbesini, örgütün elebaşı Fethullah Gülen’in taktığı bazı tanık ifadelerine de yansıdı.

Haberin Devamı

En üst rütbeli firari

En rütbeli firari olan eski Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu hakkında, 15 Temmuz darbe girişiminden 3 gün önce İzmir’de yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında gözaltı kararı çıkarılmıştı. İzmir casusluk kumpas davası şüphelileri arasında yer alan Uğurlu’nun örgüt adına fişleme yapıp sahte delil ürettiği ve TSK’ya ait gizli bilgileri örgüt elebaşı Fethullah Gülen’e gönderdiği belirlendi. NATO’da görevli Uğurlu, ABD’ye sığınma talebinde bulundu.