Gazete Vatan Logo

Kürkçü'den 'prompter' talebi

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Hükümetin IŞİD ile meselesi Obama sesini çıkarana kadar yoktu" dedi

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Irak ve Suriye tezkeresi üzerinde HDP Grubu adına konuşan Kürkçü, sözlerine, eşitlik ilkesi gereğince isteyen milletvekillerine prompter hizmeti sunulmasını isteyerek başladı.

Genel Kurul'da, IŞİD ile mücadele ve Kobani halkı ile dayanışma için "tezkerenin bir imkan olduğu safsatasının görüşüldüğünü" öne süren Kürkçü, tezkerenin uluslararası hukuka, anayasaya ve bölgenin demokratik ihtiyaçlarına aykırı olduğunu savundu.

Tezkereyle, bölgesel egemenlik güç gösterisi için asker kullanma yetkisinin istendiğini söyleyen Kürkçü, bunun için IŞİD'in bir vesile olarak ortaya konulduğunu dile getirdi.

"Hükümetin IŞİD ile meselesi ABD Başkanı Obama sesini çıkarana kadar yoktu" ifadesini kullanan Kürkçü, "Siz IŞİD ile düne kadar beraberdiniz. Sınırlardan geçip Suriye'de Kürtlere, Türkmenlere karşı giriştikleri katliamlara, Türkiye'den militan toplamalarına seyirci kalıyordunuz. IŞİD'e destek verdiniz ve bu tezkere ile destek vermeye devam ediyorsunuz. Siz, IŞİD ile beraber hareket ettiniz, bunu saklayamazsınız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Suruç'tan Kobani'ye geçen IŞİD militanlarının bir televizyon kamerası tarafından tespit edildiğini belirten Kürkçü, "Başbakan araştıracakmış. Siz IŞİD mührü ile evrak damgalayan memurlarınız arasında arayın IŞİD'i" ifadelerini kullandı.

Kürkçü, tezkereyle yapılmak istenenin "restorasyon dedikleri hamlenin tamamlanması" olduğunu kaydetti.

"Bayramda Kobani'deyiz"

Irak ve Suriye halklarına siyaseten destek olunması gerektiğini ifade eden Kürkçü, "IŞİD'e destek ve manevi himaye tutumlarına son verilmeli, sınırlar kontrol altına alınmalıdır. Kobani ile dayanışma çözüm stratejisi bakımından son derece önemlidir. Kobani düşecek olursa, orada bir katliam olursa, Türkiye'nin, Irak'ın, İran'ın Kürtleri ayağa kalkacaktır" diye konuştu.

HDP milletvekilleri olarak bayramı Kobani'de geçireceklerini belirten Kürkçü, "Zorbalık, ikiyüzlülük ve şiddet karşısında boyun eğmeyeceğiz. Özgürlük, birlikte yaşam azmimizden, demokratik cumhuriyet ve Demokratik özerklik çağrımızdan vazgeçecek değiliz" dedi.

Haberin Devamı

Çocuğu asker yaşta olanlara seslendiğini ifade eden Kürkçü, "Oğullarınızın kanı üzerinden girişilecek bir maceraya evet demeyiniz" diye konuştu.

Kürkçü, sözlerine, "Yaşasın halkların kardeşliği, yaşasın Kobani'nin kurtuluşu" diyerek bitirdi.