Gazete Vatan Logo

Küresel piyasalar ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı

Küresel piyasalar, düşük hacimle yatay bir seyir izleyerek bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisini bekliyor.

Küresel piyasalar ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırım kararları üzerinde etkili olması nedeniyle piyasaların odak noktasına yerleşen tarım dışı istihdam verisi bugün saat 15.30'da açıklanacak. Geçen hafta Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarıyla yükselen faiz artırım beklentileri, doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında yükseliş trendine girmesine neden olmuştu.

Analistler, dün sakin seyreden piyasaların bugün de güne yatay bir başlangıç yaptığını belirterek, tarım dışı istihdam verisinin yön arayışındaki piyasaları hareketlendirebileceğini ifade ediyor. Fed'in faiz artırım zamanlaması ve hızı açısından büyük önem taşıyan tarım dışı istihdama yönelik piyasa beklentisi 180 bin seviyesinde bulunuyor.

ABD'de dün açıklanan verilerin ekonomik görünüme ilişkin karışık bir görünüm ortaya koymasının ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,10 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,27 değer kazandı, S&P 500 endeksi ise yatay bir seyir izledi.

Avrupa tarafında, Almanya ve Avro Bölgesinde açıklanan imalat verilerinin beklentiler doğrultusunda gelmesine karşın avro/dolar paritesi yüzde 0,35'lik artışla 1,12'nin üzerine çıktı. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,55 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,52 değer kaybederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,03 yükseldi.

Bugün Asya'da pay piyasalarında yatay bir seyir izleniyor. Hafta başından bu yana hızlı düşen Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 2,6 değer kaybederek 3 haftanın en düşük seviyesi olan 45,30'u görmesinin ardından bugün 45,60 dolar seviyesinde dengelendi. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 değer kaybetti.

Yurt içinde, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel dolar karşısında değer kaybeden TL, Borsa İstanbul'da yükseliş çabalarını sınırladı ve BIST 100 endeksi günü yüzde 0,15 azalışla 75.853 puandan tamamladı. Analistler, ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin yatırımcıların risk iştahı üzerine belirleyici olacağını kaydederek, BIST 100 endeksinin 75.000 seviyesinin destek, 77.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu dile getiriyor.

Haberin Devamı