Gazete Vatan Logo

Küresel ekonomiyi siz kurtaracaksınız

İstanbul’da konferans veren ABD Eski Hazine Bakanı Snow: “ABD küresel ekonomide istikrarı tek başına sağlayamaz"

GARANTİ Bankası ve Capital Dergisi’nin organizasyonuyla İstanbul’da “Uluslararası İş Dünyasında Riskler ve Fırsatlar” konulu bir konferans veren ABD eski Hazine Bakanı John W. Snow, ABD’nin küresel ekonomideki istikrarı tek başına sağlamasının artık mümkün olmadığını, küresel ekonominin itici gücünün dengeleyici unsurun gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme olduğunu söyledi. Snow, “Tarihte hiç böyle bir şey yaşanmamıştı ve gelişmekte olan ülkeler şimdi dünya ekonomisinin kurtarıcı gücü oldu” dedi.

ABD’nin karşısında küresel ekonomiyi dengeleyici unsurların başında Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya’nın geldiğini, bu gruba artık Türkiye’nin de dahil olduğunu vurgulayan Snow, şimdi tasarruf etme sırasının ABD’ye geldiğini kaydetti. Snow, “ABD’de mortgage kriziyle birlikte artık konut balonu patladı. Amerikan vatandaşları konutlarını uzunca bir süre ATM makinesi gibi kullandılar. Artık bu dönem de sona erdi” diye konuştu.

Türkiye’de enflasyon ve faiz zaman içinde inecek

John W. Snow, Türkiye’de enflasyon ve reel faiz oranlarının ineceğine inandığını belirtti. Snow, “Türkiye doğru yolda. Hükümetiniz iyi sonuçlar elde eden politikaları yürürlüğe koydu. Sorunlar var ama enflasyonun ineceğine, reel faiz oranlarının zaman içinde azalacağına inanıyorum. Esnek döviz kuru rejimini benimsemeniz iyi oldu” dedi.

PETROL FİYATLARI DÜŞMEZ

Ferit Şahenk, Aclan Acar, Mehmet Ali Yalçındağ, Sertaç Özinal, Akın Öngör ve Dinçer Alpman’ın da aralarında bulunduğu iş dünyasından çok sayıda kişinin dinlediği Snow, petrol fiyatlarıyla ilgili olarak, “80 dolara ulaşacağını kim bilebilirdi... Yorumcular ’Belki 100 dolara çıkacak’ diyor. Ama hiç panik yaşanmıyor. Petrol fiyatları düşmeyecek. 20-30-40 dolarlık petrole dönmeyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı