Gazete Vatan Logo

Küresel balon da zenginler de şişti!

Küresel balon da zenginler de şişti!

Küresel borsaların şiştiği 2013’te dünyanın en zengin 300 kişinin serveti 524 milyar dolar artarak 3.7 trilyon doları aştı. Bill Gates, 78.5 milyar dolarla yeniden ilk sıraya oturdu.

Dünyanın en zengin 300 ismini sıralayan Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre zenginler küresel borsaların şiştiği 2013 yılında servetlerini 524 milyar dolar daha artırdı. En zengin milyarderlerin toplam serveti 3.7 trilyon dolara yükseldi. Dünya milyarderleri listesinde 78.5 milyar dolarlık servetiyle birinci sırada yer alan işadamı Bill Gates, önceki yıl Meksikalı işadamı Carlos Slim’e kaptırdığı zirveye tekrar oturdu.

Dünya zenginleri sıralamasında bu yılın birincisi Microsoft’un kurucusu Bill Gates, 2013 yılında servetini 15.8 milyar dolar daha artırarak, 78.5 milyar dolara çıkarmayı başardı.


Slim’den geri aldı

Sıralamada önceki yılın birincisi Meksikalı telekomünikasyon devi Carlos Slim geçen yıl azalarak 72 milyar dolara düşen servetiyle ikinci sırada yer aldı. Milyarderler listesinde Slim’in ardından üçüncü sırayı ise 66.4 milyar dolarlık servetiyle İspanyalı tekstilci ve dünyaca ünlü Zara markasının sahiplerinden Amancio Ortega aldı.

Geçen yıl servetini en çok artıranlar kategorisinde ise yine Bill Gates, 15.8 milyar dolarla birinci sırada yer aldı. Gates, servetini 2013 yılında yüzde 25.2 artırarak en yakın takipçisi Slim’i geride bıraktı. İkinci sırada kumarhane işletmeciliği yapan Amerikalı işadamı Sheldon Andelson 14.4 milyar dolar, üçüncü sıradaki Çinli işadamı Lui Che Woo 14.2 milyar dolarlık kazanç açıkladı.

109 yeni milyarder

Dünyanın milyarlık zenginleri arasına 2013’te servetlerini artıran 109 yeni işadamı katıldı. İlk defa servetini milyar doların üzerine çıkaranlar arasında en ilgi çeken isim ise Lynsi Torres oldu. Henüz 31 yaşındaki fast food üreticisi Torres, yıl içinde milyar doların üzerine çıkan şirket değeri ile ABD’nin en genç kadın milyarderi oldu. Listenin 31’inciırasında 23 milyar dolarlık dünyanın en büyük para fonu yöneticisi Macar asıllı işadamı George Soros yer aldı.

300 zenginin 70’i zarar etti

Dünyanın en zenginleri listesindeki 300 servet sahibinden sadece 70 işadamı 2013 yılında para kaybettiğini açıkladı. En çok kaybedenler listesinde, Brezilyalı işadamı Eika Batista birinci sırada yer aldı. Mart 2012’de dünyanın 8. zengini konumunda olan Batista, 2013 yılında en çok zarar eden zengin oldu. Petrol şirketi sahibi Batista, iflas koruması için başvurmak zorunda kaldı.
Sosyal medya devlerinden Google’ın ortakları Page ve Brin sırasıyla en zenginler listesinde 19 ve 20’nciliğe yerleşirken, dünyanın birçok ülkesinde gazete ve televizyon kanallarına sahip medya yatırımcısı Rupert Murdoch bu listeye ancak 81. sıradan girebildi. Avustralyalı işadamı Murdoch’ın 13 milyar dolar serveti bulunuyor.

Haberin Devamı