Gazete Vatan Logo

Kürecik talimatı!

ABD'nin Chicago kentindeki NATO zirvesine, füze savunma sistemi damga vurdu. Birkaç yıl içinde tüm Avrupa...

ABD'nin Chicago kentindeki NATO zirvesine, füze savunma sistemi damga vurdu. Birkaç yıl içinde tüm Avrupa, füze savunma sistemi sayesinde hava saldırılarına karşı korunaklı hale gelecek. Obama'nın da Kürecik'teki radarın operasyonel kontrolünü NATO'ya devretme talimatı verdiği belirtildi.

ABD'nin Chicago kentinde binlerce kişi, NATO zirvesini protesto etti. 'Savaş Borç demektir' ve 'NATO Evine Dön' pankartları taşıyan göstericiler ile polis arasında zaman zaman arbede çıktı.



ABD'nin Chicago kentinde düzenlenen NATO zirvesinde, radarı Malatya Kürecik'te konuşlandırılan balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirilmesi ilan edildi. Bu kapsamda ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye'deki radarın operasyonel kontrolünün NATO'ya devredilmesi talimatını verdiği belirtildi.

Beyaz Saray'dan gönderilen, 'Chicago Zirvesi - NATO Kabiliyetleri' başlıklı bilgi notunda, 'NATO'nun ilk komuta ve kontrol prosedürlerinin yürürlüğe girmesiyle ABD Başkanı, Savunma Bakanı'na, Türkiye'deki ABD radarının operasyonel kontrolünün NATO'ya devredilmesi talimatını verdi' ifadesi kullanıldı.

NATO'YA TAM YETKİ

Notta, radardan edinilen bilginin, NATO komuta ve kontrol sistemiyle birleşmek suretiyle NATO füze savunma komutanlarına kapsamlı ve gerçek zamanlı operasyonel görünüm sağladığı ve onlara, mevcut füze savunma unsurlarını etkin şekilde kullanmalarına imkan tanıdığı vurgulandı.

Chicago zirvesinde NATO, balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirilmesini ilan ederek, bir önceki Lizbon zirvesinde ortaya konan taahhüdü hayata geçirme yolunda önemli bir adım attı.

ABD Başkanı Obama, Eylül 2009'da, "Avrupa Aşamalı Uyarlanabilir Yaklaşım" adı verilen füze savunma sisteminin NATO şemsiyesi altında hayata geçirilmesini kararlaştırmış, NATO, Kasım 2010'da Lizbon'daki zirvesinde, Avrupa'yı balistik füze saldırılarından koruma amaçlı füze savunma kabiliyetine onay veren tarihi bir karar almıştı.

2018'DE TAM FAALİYETE GEÇECEK

Erken uyarı radarının Kürecik'te konuşlandırılmasıyla ilk aşaması tamamlanan sistemin, 2018 yılında dört aşamanın tamamlanmasıyla tam kapasiteyle faaliyete geçmesi öngörülüyor. (NTV)

GÜL, HOLLANDE, RUTTE VE BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MOON GÖRÜŞTÜ

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, ABD’nin Chicago’da şehrindeki NATO Zirvesi sırasında, Fransa’nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı François Hollande, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ayrıca NATO Zirvesi’nin açılışından önce de Almanya Başbakanı Merkel ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO Zirvesi’ sırasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile McCormick Kongre Merkezi’nde, yeni seçilen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Fransa ikili görüşme odasında, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile ise, Türkiye ikili görüşme odasında bir araya geldi. Yaklaşık yarım saat süren görüşme ardından açıklama yapılmazken Cumhurbaşkanı Gül’e görüşmeler sırasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz eşlik etti.

MERKEL İLE ÖĞLE YEMEĞİNDE BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ayrıca NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi açılışı öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Blackstone Renaissance Oteli’ndeki yemeğe Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da katıldı.

NATO ZİRVESİ’Nİ PROTESTO EDEN GRUBA POLİS MÜDAHALE ETTİ

CHICAGO’da başlayan NATO Zirvesi’ni protesto eden gruba polis müdahalede etti.

NATO Zirvesi nedeniyle, Chicago’da olağanüstü önlemler alındı. NATO karşıtı protestolar ve polisle çatışmaların çıktığı kentte, McCormick Kongre Merkezi’ne giden yollar sivil araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Sadece resmi heyet, özel izinli araç ve medya mensuplarının girip- çıkabildiği merkez, arındırılmış bölgeye dönüştürüldü. Öte yandan, İtalya Başbakanı Mario Monti, ülkesindeki depremden dolayı ABD’de gerçekleşen NATO zirvesinden ayrılarak İtalya’ya döndü.

FİRST LADY’LER ŞİKAGO’DA BİR ARAYA GELDİ

NATO Zirvesi’ne katılmak üzere Chicago’da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e eşlik eden eşi Hayrünnisa Gül, ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’nın ev sahipliğinde Gary Comer Gençlik Merkezi’nde düzenlenen programa katıldı.

Gary Comer Gençlik Merkezi’ne gelişinde Michelle Obama tarafından karşılanan Hayrünnisa Gül, fotoğraf çekimi ardından diğer First Lady’lerle birlikte merkezi dolaştı. Program kapsamında öncelikle bölgede yaşayan çocuklar için başta eğitim, sanat ve spor olmak üzere çeşitli alanlarda okul sonrası programlar yürüten ve çocukların başarı seviyesini arttırmayı hedefleyen gençlik merkezinin faaliyetleri ve imkanları hakkında bilgi alan first lady’ler daha sonra çalışma salonlarını gezdi.

Bahçe Salonu’nda çalışan öğrenci ve öğretmenlerle bir araya gelen ve çalışmaları hakkında bilgi alan lider eşleri, çocukların kendi bahçelerinde ürettikleri ürünleri tattı. Öğrencilerle bir süre sohbet eden Hayrünnisa Gül, organik tarıma verdiği önemden bahsederken çocukları ve öğretmenlerini kutladı. Bahçe gezisi ardından Michelle Obama ve diğer konuklarla birlikte Mutfak Salonu’na geçen Hayrünnisa Gül, burada bahçede ürettikleri ürünleri kullanarak yaptıkları yemekleri sergileyen öğrencilerle bir araya geldi.

ÇOCUKLARDAN MİNİ KONSER

Program kapsamında gençlik merkezinin sanat, spor ve dans salonlarını da gezen lider eşleri stüdyo formatındaki Kayıt Salonu’nda, çocukların başta hip hop olmak üzere çeşitli parçalardan hazırladıkları mini konseri izledi. Müzik dinletisi sırasında keyifli anlar yaşayan first lady’ler, zaman zaman çocuklara eşlik etti. Lider eşleri çocukların kendileri için hazırladıkları dans gösterisini de beğeniyle izledi.

ÇOCUKLAR YETİŞTİRDİKLERİ SEBZE VE MEYVELERİ İKRAM ETTİ

Hayrünnisa Gül, program sonunda diğer first lady’lerle birlikte Michelle Obama’nın ev sahipliğinde düzenlenen ve çocukların yetiştirdikleri sebze ve meyvelerden hazırlanan öğle yemeğine katıldı. Hayrünnisa Gül, akşam saatlerinde ise lider eşleriyle birlikte Şikago Sanat Enstitüsü’nü gezdikten sonra Michelle Obama tarafından lider eşleri onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak.

Haberin Devamı