Gazete Vatan Logo

Kurban Bayramı hangi tarihte idrak edilecek?

Kurban Bayramı'nın bu yıl hangi tarihe ve güne denk geldiği merak ediliyor. Müslüman alemi için büyük önem taşıyan Kurban Bayramı'nda her yıl olduğu gibi bu yıl da resmi tatil yapılacak. Peki bayram tatili kaç gün sürecek?

Kurban Bayramı hangi tarihte idrak edilecek?

Kurban Bayramı bu yıl 1 Eylül tarihine denk geliyor. 31 Temmuz Perşembe Kurban Bayramı arefesi olacak, 4 Eylül Pazartesi ise bayramın son günü kutlanacak. Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olup olmayacağıyla ilgili ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ BU SENE KAÇ GÜN OLACAK?

Kurban Bayramı bu sene 1-4 Eylül tarihlerine denk geliyor. Vatandaşlar ise Bayram tatili kaç gün olacak sorusuna yanıt arıyor. 30 Ağustos Zafer Bayramının resmi tatil ilan edilirse vatandaşlar 30 Ağustos Çarşamba günü Bayram tatiline çıkacak. 31 Ağustos Perşembe günü Arefe günü olarak eda edilirken 1-4 Eylül tarihlerinde ise Kurban Bayramı eda edilecek.

KURBANIN HÜKMÜ
Kurban bayramında ibadet niyeti ile kurban kesmek hür, mukim (yolcu olmayan), Müslüman ve zengin kimseye vaciptir. Zenginden maksat, temel ihtiyaçlarından başka artıcı olsun veya olmasın en az iki yüz dirhem gümüş değerinde bir mala sahip olan, fitre vermek ile yükümlü olan kimselerdir. Kurban kesme günlerin de (kurban bayramının ilk üç gününde) kurban kesmeye gücü varken kurban kesmeyip de sonra fakir olan kimsenin üzerinden vacip düşmüş olmaz.

Haberin Devamı

KURBAN KESİMİNİN ŞARTLARI:

1– Kurban kesen kişi, Müslüman veya Yahudi ve Hıristiyan gibi kitabî biri olmalıdır. Sabiîler Hz. ısa Aleyhisselâm'ı kabul ettikleri için Hıristiyanlardan sayılırlar. Samirîler de Musa Aleyhisselâm'ın şeriatıyla amel ettikleri için Yahudilerden sayılırlar. Bütün bu saydıklarımızın kestikleri hayvanların etini yemek helâldir. Bunlardan başka putperest, ateşperest ve mürtedlerin (dinden dönenler) kestikleri hayvanların eti haramdır. Hiçbir kitaba inanmayan Dürzîlerin kestikleri de haramdır.

2– Harem'de avlanan hayvan kesilmemelidir. Çünkü Harem'de avlanan hayvanı kesmek ihramda olmayan kimseler için bile haramdır.

3– Kesim esnasında besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde kesilen hayvanın eti haram olur. Ama unutarak terk ederse, haram olmaz. Besmele ile ilgili şartlar şunlardır:

a) Besmele hâlis bir zikir olarak yapılmalıdır. Bu da Allah'ın isimlerinden birini zikretmekle olur. Bunun "Allahu Ekber", "Allahu A'zam" gibi sıfatlarla beraber veya Allah ya da Rahman gibi sıfatsız olarak zikir edilmesi arasında bir fark yoktur. Allah adını tesbih (subhanallah) veya tehlille (lâ ilâhe illallah) zikir etmek de aynı hükme tâbidir. "Allah'ım beni affet" anl----- gelen "Allahümmeğfirlî" diyerek Allah adını dua ile beraber zikretme hâlinde kesilen hayvanın eti helâl olmaz. Keserken "Bismillahi Allahu Ekber" demek müstehabdır.

Haberin Devamı

Kesilmesi şart koşulan damarları kesip kan akıtan şeylerden herhangi biriyle kesim yapmak sahih olur. şu hâlde bıçakla kamış çubuğuyla bıçak gibi keskin kenarlı, ta ki tırnak ve diş dışındaki diğer âletlerle kesim yapmak caizdir. Diş ve tırnak vücuda bitişik olursa, onlarla kesmek caiz olmaz; ama vücuttan ayrı olursa, onlarla kesim yapılabilir. Ancak hayvana azap çektirdiklerinden dolayı kesimi bunlarla yapmakta kerahet vardır. Kör bıçakla kesim yapmak da mekruhtur.