Gazete Vatan Logo

Kuraklık kime yarar kime zarar?

Finans Invest, kuraklığın, hisselerin üzerindeki olası etkilerini masaya yatırdı.

Finans Invest tarafından yayımlanan raporda, Türkiye’de tarımsal verimliliğin öncelikle yağış miktarına bağlı olduğu ve bu yönde hiç de iyi bir haberin olmadığı kaydedildi.

Kurum raporunda şu değerlendirmelere yer verildi: ''Kuraklığın yaşandığı Ocak ve Şubat aylarından sonra Mart ayında yağışların normale döneceğine dair umutlar canlandı ancak Nisan ayında sadece birkaç damla yağış görülmesi hayal kırıklığı yaşattı. Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar, erken çiçeklenmeye yol açtı ve meyve hasadının Mart sonunda yaşanan üç gecelik donmaya karşı savunmasız kalmasına neden oldu. Artık yıl sonu gıda enflasyonunun %11,6 olmasını bekliyoruz ve 2014 yılı enflasyon oranına gıda enflasyonunun 3,1 puan ile yüksek bir katkı sağlayacağını tahmin ediyoruz.''

Kurum, gıda enflasyonu ile sektörün yıllık büyümesi arasında pozitif korelasyondan görülebileceği gibi, gıda perakendecilerin yükselen gıda fiyatlarından birinci derecede yarar sağlayanlar olduğunu bildirdi.

Gıda enflasyonun yüzde 7'yi aştığı yıllarda BİM'in gelirlerinin yıllık bazda yüzde 20 üzerinde büyürken, enflasyonun yüzde 7'nin altında kaldığı dönemlerde büyümenin düşük kaldığı kaydedildi.

2014'ün ilk yarısı için gıda perakendecilik sektöründe büyümenin canlanmasını bekleyen kurum, ilk çeyrekte gıda enflasyonun yıllık bazda yüzde 10 oranında artacağı öngörüsünü paylaştı.

BİM'in diğer perakendecilere kıyasla kuraklıktan daha fazla yararlanacağına dikkat çeken kurumun BİM için tavsiyesi ''Nötr'' olurken hedef fiyatı 51 TL seviyesinde bulunuyor.

Turkstat tarafından yapılan çalışmaya göre, sektördeki temel girdilerin üretim hacimlerinde önemli düşüş bekleniyor. Fındık üretiminin yüzde 23,5, buğday üretiminin yüzde 10,4 ve arpa üretiminin yüzde 13 oranında düşeceği öngörülüyor.

Finans Invest raporunda, hacimlerdeki düşüşün, Yeme&İçme üreticileri içerisinde Ülker Bisküvi, Tat Konserve ile Banvit'in 2015 marjları üzerinde baskı yaratacağı kaydedildi.

Son olarak, kuraklığa bağlı olarak yaz döneminde zayıf hasatın, 2014'ün ikinci yarısında traktör talebini frenleyebileceğine değinildi. Kurum, ikinci yarıdaki sert düşüşle birlikte 2014'de traktör satışlarının yüzde 7 oranında düşeceği beklentisini paylaştı.

Yurtiçi traktör satışlarında yüzde 5'lik düşüş beklentisinin, Türk Traktör'ün hedef fiyatını yüzde 4 oranında aşağı çektiği kaydedildi.

Haberin Devamı