Gazete Vatan Logo

Kuraklık çarptı

Enflasyon Mart ayında döviz kuru ve kuraklığın etkisiyle beklentileri aştı. Yıllık TÜFE yüzde 8.39’la 8 ayın zirvesine çıktı. En yüksek artış giyim ve gıdada görüldü.

Enflasyon yükselen döviz kuru ve kuraklığın etkisiyle 8 ayın zirvesine çıktı. TÜFE Mart ayında beklentilerin üzerine çıktı. TÜİK’in verilerine göre, enflasyon yüzde 1.13 arttı. Yıllık TÜFE yüzde 8.39’la Temmuz 2013’ten bu yana en yüksek düzeyine ulaştı. Beklentiler enflasyonun Mart’ta yüzde 0.88 artması yönündeydi.

Çekirdek 7 yılın zirvesinde

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) geçen ay 0.74 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 12.31 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası’nın yakından takip ettiği çekirdek enflasyon, Nisan 2007’den bu yana en büyük yıllık artışı kaydederek yüzde 9.32 yükseldi.

Enflasyonun tahminleri aşmasında kuraklık ve kur etkisiyle artan gıda, giyim ve ulaştırma fiyatları etkili oldu.

Mart’ta TÜFE’de aylık en yüksek artış yüzde 2.49 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibarıyla endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2.10, lokanta ve otellerde yüzde 1.33, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.20, ev eşyasında yüzde 0.90 artış gerçekleşti. Artan gıda fiyatları, TÜFE enflasyonuna 0.5 puan katkıda bulundu.

Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 0.02 ile alkollü içecekler ve tütün olarak kayıtlara geçti.

2014 model otoya yüzde 5 zam geldi

Otomobillere Mart ayında gelen kur ve model yılı zammı belli oldu. TÜİK verilerine göre, oto fiyatları yüzde 4.97 oranında artış gösterdi. TÜİK’in açıkladığı en çok artan ürünler listesinde, otomobil 13’üncü sırada yer aldı. Otomotiv şirketleri geçen yılın ortasından bu yana artan kur fiyatlarını 2013 model araçlara 1-2 puanla sınırlı oranda yansıtmıştı. Markalar 2014 yılı modellerle birlikte Mart ayında zam yapmaya başladı. Mart’ta binek oto ve hafif ticari araç satışları yüzde 31 oranında daralmıştı.

TL’deki değer kaybı gecikmeli yansıdı

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, beklentilerin üzerinde gelen TÜFE’de TL’deki değer kayıplarının gecikmeli etkilerine bağlı olarak mevsim ortalamalarının üzerinde artan gıda fiyatları ile yağışların mevsim normallerinin altında kalması nedeniyle artan gıda fiyatlarının etkili olduğunu söyledi. Çakıroğlu, “Enflasyon 2014’ü yüzde 7.5 seviyelerinin üzerinde tamamlayacak” dedi.

Doğalgaz ve elektrik zammı risk yaratır

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, “TÜFE tahminimiz yüzde 8.0. Bu öngörü üzerindeki riskler şu an dengeli. Ancak, TL’nin azalan siyasi risklere bağlı değer kazancı güçlenirse aşağı yönlü risk artar. Bu riski idari fiyat ayarlamaları olasılığının (elektrik ve doğalgaz) dengelemesi de söz konusu” dedi.

Haberin Devamı