Gazete Vatan Logo

Kur artıyor zam yağıyor

Kurlar 8 Mayıs'tan bu yana yüzde 18 arttı. Bu artış otomotiv, beyaz eşya, cep telefonu ve televizyon gibi ithal girdisi yüksek ürünlere zam getirdi. Fiyatlar beyaz eşyada yüzde 5-10 arasında artarken 1 Haziran'da zamlı oto listeleri yayınlanacak. Cep telefonundaki fiyat artışı ise yüzde 30'ları buluyor

Türkiye'de 8 Mayıs'tan bu yana döviz kurlarında yüzde 18 oranında bir artiş yaşandı, iç ve dış etkenlerden kaynaklanan bu artiş, ihracatçılar tarafından memnuniyetle karşılanırken, vatandaş kanadında sıkıntı yaratacak Çünkü kurlarda yaşanan artiş, beyaz eşyadan cep telefonuna, televizyondan otomotive kadar birçok ürüne zam olarak yansımaya başladı.

Cep telefonu gibi ithalat ağırlıklı ürünlerde zam oranı yüzde 30'u bulurken, beyaz eşyada bu oran yüzde 2 ila 10 arasında değişiyor. Vestel yeni zam oranlarım fiyatlarına yansıtırken, Beko, Arçelik ve Profilo ise 1 Haziran'dan itibaren zamlı fiyatlarla satişa başlayacak. Otomotiv sektöründe Opel, Kia, Citroen ve Toyota yüzde 2 ile 3 zam yapti. Diğer otomobil firmaları da l Haziran'dan itibaren zamlı fiyatlarla tüketicinin karşısına çıkacak.

Durgunluk yarattı
Cep telefonları ise kur artışlarından en çok etkilenen ürünler oldu. Kurlardaki arüş yüzünden fiyatların yüzde 30 civarında arttığı sektörde satışlarda yüzde 50'yi aşan düşüş sıkıntı yaratıyor.

Bilgisayarlarda döviz kurları üzerinden satış yapıldığı için direkt zam söz konusu değil. Sony Vaio Türkiye Distribütörü Özel Bilgi îşlem Genel Müdürü Güven Özek, "Kur hareketliliği sektörde durgunluk yaratıyor. Kurda denge sağlandığında açık kısa zamanda kapanır. Vaio ürünlerinde tüm ticaretimiz euro cinsinden olduğu için fiyatlarımız da euro ve değişiklik yapmayacağız" dedi.

İSO: Fiyatları artırmayalım
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, dövizin sürekli yukarı doğru hareket etmesinin reel sektörü sıkıntıya sokacağını belirterek, "Geldiğimiz seviyeden geriye düşmemeliyiz" dedi. Küçük, şunları kaydetti: "Özel sektör olarak dalgalanma nedeniyle hemen fiyat artırma yoluna gitmemeliyiz. Piyasaların bir an önce dengeye gelmesine katkıda bulunmalıyız."

Vestel yaptı diğerleri sırada
Beyaz eşyada Vestel, ürünlerine yüzde 5-10 arasında zam yaptı. Vestel, bazı ürünlerde promosyonu kaldırarak fiyatları dengelemeyi de tercih etti. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, "Belli oranda dışa bağımlıyız. Zam yapmak mecburiyetinde kaldık. Zam yapmadan kimse dayanamaz" dedi.

Beko Elektronik Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu yüzde 5-7'lik bir zammın akla uzak olmadığını belirterek, "Henüz zam yapmadık. Tüketiciyi rahatsız etmeyecek bir çözüm bulmak için Arçelik ile çalışıyoruz. Ay başına kadar durumu izleyeceğiz" dedi. Profilo ise zam oranı belirlenmedi.

Satışlarda %20 düşüş yaşandı
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ali Murad Kızıltaş, perakendede satışların hafta başından beri ekside gittiğini söyledi. Kızıltaş, "Pazartesi günü satışlar yüzde 20 aşağıdaydı. Herkeste ciddi bir tedirginlik var. Kurlardaki artış sürerse ve 2001 krizindeki gibi herkes dolara dönerse piyasalar olumsuz etkilenecek. Aynı girdaba yeniden girmekten korkuyoruz" dedi.

Haberin Devamı