Gazete Vatan Logo

Kur artışına ‘GÜL’düler

Isparta gibi bir gül üretim merkezimiz olmasına rağmen gülü bile ithal ediyorduk. Döviz artınca ithalat cazibesini kaybetti, 2019 ithalat siparişleri iptal edildi. Üretim yeniden Yalova ve Isparta’ya kayacak

Kur artışına ‘GÜL’düler

Kur artışı iğneden ipliğe pek çok ürüne zam olarak yansırken ve enflasyonda geçişgenlik yaratırken, bu krizden doğacak fırsatların en güzel örneği gül oldu. Döviz kurlarındaki hareketlilik nedeniyle ithalatı pahalanan gülde talep yerli üretime yöneldi. Süs bitkileri yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Koru beldesindeki gül üreticileri, son dönemde yerli güle artan talep nedeniyle üretimlerini yüzde 30-40 artırmaya hazırlanıyor.

Siparişler iptal oldu

Koruköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kanar, beldelerinde 400 gül üreticisinin faaliyet gösterdiğini belirterek, yerli üretime artan talebin üreticilerin yüzünü güldürdüğünü ifade etti. Kanar, “Üretimi yüzde 30-40 artırıyoruz. Dışarıdan ürün gelmesin, biz daha fazla, daha kaliteli üretim yaparız. Zaten bizim ürünlerimizin hepsi kaliteli” diye konuştu. Gül üreticilerinden Oktay Akgün de özellikle 2019 yılı Mart-Haziran aylarından çok umutlu olduklarını vurgulayarak, şunları aktardı: “Kendi firmamızda yüzde 20-25 civarında üretimimizi artırdık. Halen daha üretimimiz devam ediyor. Önceden yurt dışından ithalat yapan firmalar dövizin hareketliliğinden dolayı 2019 için şu anda bize siparişlerini geçmeye başladılar. 2019’un çok daha iyi geçeceğini umuyorum.”

Haberin Devamı

Koru beldesinde üretici bir firmada satış müdürü olarak görev yapan ziraat teknikeri Melike Işık da iç pazarın ihtiyacını karşılamak için hazırlandıklarını belirtti. Işık, pazarın 2019’da daha canlı olacağını düşündüklerini dile getirerek, “Firmalarla görüşüyoruz. Hareketlenmenin 2019’da daha fazla olacağını, yani talebin daha fazla yerli üretime olacağından çok fazla umutluyuz” ifadelerini kullandı. Üreticilerden Ömer Salman da yerli güle olan talep artışı nedeniyle üretimlerini yüzde 40 artıracaklarını bildirdi. Salman, gelecek yıla ilişkin üretim planlarını da ona göre yapacaklarını belirterek, “İthalat yapan firmalar bu süreçte bizimle irtibata geçti. İthal gül alışını belli bir dönem bırakacaklarını söylediler. Buna istinaden de alım için bizden talepte bulundular. Biz de bu konuda elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İthal güle 5 mİlyon $

Miktar küçük görünebilir ancak gülün gen merkezlerinden biri olarak bilinen Türkiye’nin gülü bile ithal etmesi cari açık problemi ile boğuşan ülkü için önemli bir gösterge. 2015 yılında 3 milyon doları aşan oranda gül ithalatı yapılırken bu miktar 2017 yılında 5 milyon dolara kadar çıktı. 2015 verilerine göre en fazla gülü 2 milyon 685 bin adetle Hollanda’dan alıyoruz. Bu ülkeyi 2 milyon 322 bin adetle Kenya, 1 milyon 75 bin adetle Türkmenistan izliyor. Değer olarak ithalatta Kenya görünüyor. Hollanda sadece çiçek ihracatından yılda yaklaşık 3.8 milyar dolar kazanıyor. Kolombiya’nın bile çiçek ihracatının tutarı 1.4 milyar doları buluyor. Türkiye’nin çiçek ihracatı da yıllık yaklaşık 35 milyon dolar düzeyinde kalıyor.