Gazete Vatan Logo

Küpe takan erkek memurluktan atılabilir mi?

Devlet memurları, diğer çalışanlardan farklı olarak sınırları net bir şekilde çizilmiş olan kılık kıyafet yönetmeliğine uymak zorundalar. Peki erkek memurların küpe takması memurluktan atılmalarına sebep olabilir mi, yönetmelik bu konuda ne diyor? İşte merak edilen o sorunun yanıtı.

Küpe takan erkek memurluktan atılabilir mi?

Devlet memurları, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik'e göre giyinmek zorundalar. Bu yönetmelik oldukça detaylı bir şekilde nelerin giyilip nelerin giyilemeyeceğini açıklamaktadır ancak yönetmelikte bazı soruların cevabı bulunmuyor. Örneğin; "Erkekler küpe takabilir mi?" İşte o soruya mahkemenin verdiği cevap...

ERKEK MEMUR KÜPE TAKABİLİR Mİ?

Bu konuda açılan dava sonucunda 12.DD.nin 17.02.2015 tarihli, 2011/7673 esas, 2015/431 sayılı kararı bu soruya cevap vermiştir. Sınıf öğretmeni olarak görev yapan erkek şahsın küpe takıyor olması üzerine açılan davada öğretmen haklı görülmüştür. Kararda şöyle denmektedir:

"Sınıf öğretmeni olarak görev yapan davacı hakkında "eğitim camiasına, örf ve adetlere uygun olmayan şekilde giyindiği, küpeve benzeri süs eşyası taktığı" iddiasıyla başlatılan soruşturma neticesinde düzenlenen 05.07.2010 tarihli ve 410-32 sayılı Soruşturma Raporu'nda davacının küpe takarak okula geldiği ve okul yönetimince yapılan üç uyarıya rağmen bu davranışı değiştirmediğinin anlaşıldığı, bu nedenle "verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek" fiilini işlediğinden bahisle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/C-a maddesi uyarınca "1/30 oranında aylıktan kesme cezası" ile cezalandırılması yönünde getirilen teklif doğrultusunda tesis edilen 29.9.2010 tarihli ve 519 sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davada; 25.12.1982 tarihli ve 17849 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik'in 5. maddesinde kamu görevlilerinin kılık ve kıyafette uyacakları hususların belirlendiği, 07.12.1981 tarihli ve 17537 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik'in 7. maddesinde de mezkur genel yönetmeliğe atıf yapıldığı, anılan mevzuat hükümleri uyarınca kılık-kıyafet kurallarının gerek erkek gerekse bayan memurlar açısından ziynet eşyası, takı gibi giyim kuşam öğeleri yönünden herhangi bir yasaklama veya sınırlama getirmediği, ilgili hükümlerde giyimin nasıl olacağına yönelik genel hatların çizildiği ve yasaklanan hususların gösterildiği, bunun dışındaki noktalarda yine aynı yönetmeliklerde belirtilen temel ilkelere aykırılık olmadığı sürece ilgililerin serbest olacağı, bu haliyle davacının küpe veya yüzük takarak mesaiye gelmesine engel bulunmadığı, bu durumun örf ve adetlere aykırı olduğu yolundaki idare görüşünün ise, süregelen zamanla etkileşime giren, değişen, çağın koşullarına adapte olan örf ve adetlerin, bu değişkenlikleri ve ayrıca izafilikleri nedeniyle, unsurlarının somut olarak belirlenmesi gereken disiplin hukuku açısından ceza ihdas eden bir anlamda yorumlanamayacağı; davacının küpetakmasının mevcut örf ve adetlere ne şekilde aykırı olduğunun veya toplumun bütünü tarafından kabul görüp görmediğini de belirleyen bir dayanak noktasının bulunmadığı; davacının taktığı küpe ile siyasi, dini, etnik ve benzeri manada herhangi bir mesaj verdiğine dair soruşturma raporunda bir tespit yapılmadığı; dolayısıyla, temelinde suç olmayan bir konudaki uyarılara uymamasının üzerine atılı suçun unsurlarını da oluşturmayacağı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali yolunda Manisa 1. İdare Mahkemesince verilen 05/05/2011 tarihli ve E:2010/2388, K:2011/979 sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir."

Haberin Devamı