Gazete Vatan Logo

Kumpas mağdurlarına hakları iade edilecek

Milli Savunma Bakanı Işık: Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili, bu noktada hak kaybına uğramış askerlerimizin hak kayıplarının giderilmesine yönelik çalışma var.

Kumpas mağdurlarına hakları iade edilecek

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, dün TBMM Genel Kurulu’nda, askerlere terörle mücadele operasyonlarında yeni yetkiler tanıyan ve soruşturmalara karşı yasal koruma sağlayan tasarı görüşülürken Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılanmış askerlerle ilgili açıklamada bulundu.

Bakan Işık, sorular üzerine şunları söyledi: Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili, bu noktada hak kaybına uğramış askerlerimizin hak kayıplarının giderilmesine yönelik benden önceki bakan arkadaşımızın başlattığı bir çalışma var. Bu çalışma şu anda diğer kamu kurumlarının görüşlerine sunulmuş durumda. Bu görüşler geldikten sonra değerlendirmelerimizi yapacağız ve bu noktada mağdur olan her bir insanımızın haklarının iadesi için gerekli adımları atacağız. Şu anda bu konu Bakanlığımızın üzerinde çalıştığı bir konudur.

Gazilerin maaşları

Muharip ve malül gaziler arasındaki maaş farklarıyla ilgili sorular üzerine de Bakan Işık, “Maaş eşitsizliğinin giderilmesine yönelik bir hazırlığımız var şu anda” dedi. Işık, 10 yılını doldurmadan Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılan subayların durumuyla ilgili soruları yanıtlarken de, “10 yıl görev yapma zorunluluğu askerlikle ilgili çok önemli bir kural. Bunu esnetmek Türk silahlı Kuvvetlerinin özellikle yurt savunması noktasında bir zaafa düşmesine sebep olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

CHP: EMASYA’dan ağır yetkiler

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, askerlere yasal zırh sağlayan yasal düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında, getirilen yetkilere neden ihtiyaç duyulduğunun sorgulanması gerektiğini söyledi. Tanrıkulu şunları söyledi: “Bugün çok yanlış bir hukuksal düzenlemenin temelleri burada atılıyor. EMASYA 2010’da çok doğru bir biçimde kaldırıldı ama o Başbakanlık genelgesiydi. Şimdi EMASYA’dan daha ağır yetkileri bir yasa ile veriyoruz. Eğer güvenlik güçleri, silahlı kuvvetler hukuk içinde davranacaksa, insan haklarını ihlal etmeyecekse neden Başbakan’dan, Adalet Bakanlığından ya da ilgili yerlerden izinle yargılama istiyorlar?”

Işık: Haksız ithamlara karşı

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Işık, TSK Personel Kanunu’ndaki değişikliği şöyle savundu: “Kanlı terör örgütüne karşı güvenlik güçlerinizin mücadele etmesini istiyorsanız elbette ki onların istediği hukuki güvenceyi vereceksiniz. Düzenlemenin temel amacı, bu kahramanca mücadelede etkin koordinasyonu sağlayacak hukuki zemini oluşturmak, belirsizliği ortadan kaldırmak, net bir hukuki çerçeve çizmektir. İkinci temel amacı da her sabah şehit olacağını, o ihtimali göze alarak bu mücadeleyi yürüten TSK mensuplarımızın yarın herhangi bir haksız, yersiz, mesnetsiz ithamla karşı karşıya kalamamaları için bunlara hukuki güvence getirmektir.”