Gazete Vatan Logo

Kumburgaz nerede? Sıradaki deprem Kurburgaz’da mı olacak? Kumburgaz fay hattı sorulama!

Elazığ depremini tahmin eden Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabı üzerinden İstanbul’da olası büyük deprem ile ilgili açıklamalarda bulunarak Gölcük ve Düzce depremleriyle Marmara’nın altındaki kabuk aşırı yüklendi. Marmara’da deprem olasılıkla Kumburgaz kolunda ve minimum 7.2 büyüklüğünde olacak" ifadesini kullandı. Görür’ün yaptığı açıklama sonrası, Kumburgaz nerede sorularında ve Kumburgaz fay hattı, Kumburgaz haritası araştırmalarında artış yaşandı.

Kumburgaz nerede? Sıradaki deprem Kurburgaz’da mı olacak? Kumburgaz fay hattı sorulama!

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara’da deprem Kumburgaz kolunda ve minimum 7.2 büyüklüğünde olacağını söyleyerek, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde yaşanan depremleri sıraladı. Elazığ depremini de tahmin eden Görür'ün açıklamasından sonra İstanbullular arama motorları üzerinden Kumburgaz nerede? Kumburgaz depremi yakın mı? soruları ile Kumburgaz fay hattı, Kumburgaz harita konularını araştırmaya başladı.

DEPREM KURBURGAZ’DA MI OLACAK?

Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabı üzerinden Marmara Denizi'nde olması beklenen büyük depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Görür, açıklamasında, "Gölcük ve Düzce depremleriyle Marmara’nın altındaki kabuk aşırı yüklendi. Marmara’da deprem olasılıkla Kumburgaz kolunda ve minimum 7.2 büyüklüğünde olacak" ifadesini kullandı.

Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, şu ifadeleri kullandı:

- KAF (Kuzey Anadolu Fayı) ve DAF (Doğu Anadolu Fayı) ülkemizde deprem üreten en önemli iki fay zonudur. Bu faylar boyunca yer alan yerleşim alanları zaman zaman büyük depremlere maruz kalırlar.

Haberin Devamı

- KAF 20. yy. çok sayıda deprem üreterek enerjisini boşaltmıştır. Bu depremler 1939 Erzincan, 1942 Niksar-Erbaa, 1943 Tosya-Ladik, 1944 Bolu-Gerede, 1957 Bolu-Abant, 1967 Adapazarı-Mudurnu, 1999 Gölcük ve Düzce depremleridir. Bu depremler ve burada saymadığım diğer bazı depremler sonucu 100 binden fazla insanımız kaybedildi maalesef.

KUMBURGAZ NEREDE?

Kumburgaz, İstanbul'un Avrupa yakasında ve Marmara Denizi kıyısında 1.892 hektarlık bir alanda kurulmuştur. 8 kilometrelik bir sahil şeridine sahiptir. Çatalca ilçesine bağlıyken 1988 yılında Büyükçekmece'nin ilçe olmasının ardından bu ilçeye bağlı bir belde olmuştur. Kumburgaz'ın batısında daha önce Silivri İlçesi’ne bağlıyken şimdi Büyükçekmece İlçesi'ne bağlanmış olan Celaliye-Kamiloba Beldesi, doğusunda Büyükçekmece İlçesi’ne bağlı Mimarsinan Beldesi, kuzeyinde Celaliye-Kamiloba ile Büyükçekmece İlçesi'ne bağlı Tepecik Beldesi, güneyinde ise Marmara Denizi bulunmaktadır. Büyükçekmece'nin bir mahallesi konumuna düşürülmeden önce Silivri'ye bağlı bir belde belediyesi iken 1987-1989 ve 1999-2004 yılları arasında H.Hayri Erçağ (DYP), 1994-1999 yılları arasında eski Kumburgaz muhtarlarından Güngör Postacı (ANAP), 2004-2009 yılları arasında da Hüseyin Çorbacıoğlu (CHP) Kumburgaz belediye başkanlığı yapmıştı. Günümüzden 20-25 sene öncesinde Kumburgaz İstanbul’un en gözde sahil mahallesidir. Bu ve benzeri mimari, altyapı gibi sorunlar nedeniyle 90’lardan itibaren Kumburgaz eski popülaritesini kaybetmiştir. Ancak günümüzde hala oldukça sevilmekte eski kalabalık günleri kadar olmasa da özellikle yaz aylarında oldukça yüksek bir nüfusa sahip olmaktadır.

Haberin Devamı

KUMBURGAZ FAY HATTI NASIL SORGULANIR?

Evlerinin yakınından ya da altından fay hattı geçip geçmediğini merak eden vatandaşlar, bu sorunun cevabını MTA’nın haritasından sorgulama yaparak öğrenebilirler.

MTA'nın sayfasına girdikten sonra, yer bilimleri portalına tıklayıp, çıkan harita üzerinden konuma girmek gerekmektedir. Haritadan konum girildikten sonra, faylar kısmını girip detaylara bakılabilmektedir. Sayfanın sol alt köşesinden ise ''son depremleri'' görmek mümkündür. Sayfanın sağ üst kısmından ise son 24 saat, 7 gün ve 30 gün yazan kutucuklara tıklayarak ayrıntılı olarak depremleri görmek de mümkündür.

Haberin Devamı

KUZEY ANADOLU FAY HATTI

Dünyanın en aktif ve en önemli kırık hatları arasında sayılan Kuzey Anadolu fayı (KAF), doğuda Karlıova ile batıda Mudurnu Vadisi arasında doğu-batı doğrultusunda bir yay gibi uzanıyor. Hattın uzunluğu yaklaşık 1200 kilometre; genişliği ise 100 metre ile 10 kilometre arasında değişiyor.

1992 yılındaki Erzincan, 1983 yılındaki Erzurum 1966 yılındaki Varto, 1999 yılında yaşanan İzmit, Düzce ve Adapazarı depremleri bu fay kuşağında meydana geldi.

BATI ANADOLU FAY HATTI

Batı Anadolu Fay Hattı (BAF), Anadolu'nun batısında doğu-batı uzanışlı, kuzeyden-güneye doğru sıralanan pek çok faydan oluşan deprem alanıdır.

Türkiye'deki depremlerin iki ana nedeni vardır. Birincisi, Atlas Okyanusu'nun ortalarındaki okyanus ortası sırtının genişlemesidir. Bu genişleme Afrika levhasını kuzeydoğu yönünde hareket ettirmektedir. Afrika, Akdeniz altında Anadolu Levhası ile çarpışmakta ve altına dalmaktadır. Anadolu depremselliğinin ikinci ana nedeni Kızıldeniz ortasındaki okyanus tabanı yayılmasıdır. Bu hareket Arap Levhasını kuzey yönünde hareket ettirmekte, Doğu Anadolu Fayında yoğun depremselliğe neden olmaktadır. Afrika Levhasının kuzey kenarındaki okyanusal kabuk bu sıkışmada Anadolu ve Ege'nin altına dalarak batmaktadır. Bu dalma sırasında Batı Anadolu'ya çekme kuvveti uygular. Arap Levhasının baskısıyla Kuzey Anadolu Fayı boyunca batıya doğru itilen Anadolu Levhası batıda sıkışmaya sebep olur. Batı Anadolu'da GGB-KKD yönünde yılda 15 mm/yıl genişleme oluşur. Bu olay depremlere ve grabenlerin oluşumuna neden olur.

Haberin Devamı

Batı Anadolu Fay Hattında şu faylar bulunur

1.Fethiye-Burdur Fayı

2.Gökova Grabeni

3.Knidos (Cumalı, Yakköy) Fayı

4.Büyük Menderes Grabeni

5.Yavansu Fayı

6.Küçük Menderes Fayı

7.Gediz Grabeni

8.Simav Grabeni

9.Eskişehir Fayı

DOĞU ANADOLU FAY HATTI

Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye'nin doğusunda büyük bir kırıktır. Fay, Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme'sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde işler ve Karlıova Üçlü Bitişme'sinde sona erer ki burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur.

FAY HATTI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SON DEPREMLER LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ