Gazete Vatan Logo

Kumanda merkezi Cerablus olacak

Suriye’de terör örgütü IŞİD’in silinmesi için nihai kararlar New York’ta 19-24 Eylül tarihlerinde düzenlenecek BM zirvesinde alınacak. Olası Musul ve Rakka operasyonunun tüm detayları liderler tarafından görüşülecek. ABD, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin operasyona destek vermesi bekleniyor.

Kumanda merkezi Cerablus olacak

Suriye'de 10 günlük çatışmasızlık dönemi devam ederken, bir yandan da nihai çözüm için gözler New York'ta dün başlayan ve 20 Eylül'e kadar sürecek olan BM Zirvesi'ne çevrilmiş durumda. Halen vatanları dışında yaşam savaşı veren Suriyeli mülteciler ise, Cerablus'a güvenle dönen soydaşları gibi ülkelerine dönmek istiyor.

MESAJI ERDOĞAN VERECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberinde bakanlarla birlikte 19-24 Eylül tarihlerinde New York'ta olacak. Musul'da peşmerge güçlerini eğiten Türkiye'nin Rakka operasyonu için ise şartları var. Bunların başında ve en kritik olanı ise operasyonu yürütecek güçler içinde PYD'nin yer almaması geliyor. Erdoğan'ın 23 Eylül'de New York Harvard Club'ta konuşma yapması bekleniyor.

ARABİSTAN VE KATAR DESTEĞİ
IŞİD'ın Suriye ve Irak'taki merkezleri Rakka ve Musul'e eş zamanlı operasyon üzerinde çalışmalar sürüyor. Operasyonun ABD, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'nin desteklediği uluslararası koalisyon tarafından gerçekleştirmesi bekleniyor. IŞİD temizlenmeden Suriye'de çözümün sağlıklı olamayacağından hareketle operasyon gerekliliği daha yüksek sesle dile getirilirken, konu önce G-20'de liderler nezdinde gündeme getirildi, ardından da Londra'da yapılan Suriye konusundaki Fikirdaş Ülkeler toplantısında Dışişleri Bakanları nezdinde masaya yatırıldı. İlk etapta Rakka operasyonuna hava desteğinin Türkiye ve NATO nezdinde verilmesi, Türkiye'nin ayrıca zırhlı araç desteği vermesi. Suudi Arabistan ve Katar ile operasyona katkı sağlamak isteyen diğer bölge ülkelerinin de silah ve teçhizat desteğiyle operasyonun yükünü taşımaları gündeme geldi.
Suriye'deki askeri gücünü sınırlı tutmak isteyen Türkiye'nin Rakka Operasyonu için öncelikli şartı, operasyonun kara gücünü oluşturacak yerel savaşçılar içinde terör örgütü PYD'nin kesinlikle yer almaması. PYD'yi Rakka operasyonu'na hazırladıklarını her fırsatta açıklayan ABD'nin bu konudaki kararı, operasyonun belirleyici unsurları arasında olacak. Operasyonda ana karargahın Cerablus olmasının da Türkiye'nin önerileri arasında olduğu belirtiliyor. Tüm bu konularda nihai görüşmelerin BM nezdinde yapılması bekleniyor.
YENİ ŞAFAK

Haberin Devamı