Gazete Vatan Logo

Kulaklıklar casus mu?

Bose'un, kablosuz kulaklıkları ve Bose Connect uygulaması ile özel verileri topladığı ve üçüncü şahıslara satttığı iddia ediliyor.

Kulaklıklar casus mu?

Bose müşterilerinden biri, Bose kulaklığı ve Bose Connect uygulaması ile dinlendiğini düşündüğü için firmaya dava açtı. Kyle Zak; Bose'un, müşterilerinin müzik tercihlerini gizlice topladığı, firmaya aktardığı ve üçüncü şahıslara sattığı gerekçesiyle firmaya dava açtı.

Peki, Bose iddialara göre kullanıcı verilerini nasıl topluyor? Bose'un kablosuz kulakları için geliştirilen Bose Connect isimli uygulama ile kullanıcılar kulaklıklarına ince ayar yapabiliyor ve yazılımını güncelleyebiliyor. Kyle Zak'in iddiasına göre Bose, bu uygulama ile kullanıcı verilerini okuyor ve 3. şahıslara satıyor.

Zak, dava dosyasında; müzik tercihlerimizin kişiliğimiz, siyasi eğilim ve hatta cinsel yönelim hakkında çok şeyi ortaya çıkardığını söylüyor.

Uzmanlar; gerçekten de, müzik, radyo yayını, Podcast ve ders seçeneklerini içeren kişinin kişisel ses seçimleri, kişiliği, davranışları, siyasi görüşleri ve kişisel kimliğiyle ilgili inanılmaz miktarda bilgi sağlıyor diyor.
Bilimsel araştırmalar da müzik tercihlerinin; yaş, kişilik ve değerler gibi belirgin özellikleri yansıttığını ve otizm spektrum koşulları olan kişilerin belirlenmesi için kullanılabileceğini gösteriyor.
Zak, Bose'un akıllı telefonundan "mevcut tüm medya bilgilerini" gönderdiğini, web sitesinde müşteri verilerinin toplanacağını ve "herhangi bir yere gönderileceğini" taahhüt eden Segment.io gibi üçüncü kişilere gönderildiğini öğrendiğini söyledi.
Bose'un QuietComfort 35, QuietControl 30, SoundLink Around-Ear Wireless Headphones II, SoundLink Color II, SoundSport Wireless ve SoundSport Pulse Wireless ürünleri için milyonlarca dolar tazminat.

Haberin Devamı