Gazete Vatan Logo

Kulakların baş düşmanı

Sıcaklarda rahatlamanın yolunu, korunmasız havuz ve denize girmekte buluyorsanız...

Su ve nem kulaklarınızda enfeksiyon oluşturarak kaşıntı, şişme, akıntı, tıkanma, duymada azalma ve şiddetli ağrıya yol açabilir. Ancak uzmanlara göre birkaç küçük önlem, kulak sağlığınızı koruyarak yaz aylarını keyifle geçirmenizi sağlayabilir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hasan Yılmaz, yaz aylarında dış kulak yolu iltihabı (otitis eksterna) sıklığında belirgin artış görüldüğünü belirtti. Kulağın ıslak kalmasının enfeksiyonlara yol açtığını hatırlatan Yılmaz şunları söyledi:

“Bu artışın nedeni sık duş alma, sık denize ve havuza girmektir. Dış kulak yolunun rahat havalanamayan dar yapısı, ıslanınca tam kuruyamayıp nemli kalmasına yol açar. Eğer kişi sürekli neme maruz kalırsa, kolaylıkla enfeksiyonlara yakalanabilir. Özellikle yüzücülerde ve doğuştan dış kulak yolu dar olanlarda bu duruma daha sık rastlanır. Kulak kanalında kalan su, eğer mikrop içeriyorsa bakteriler, kanalda hızla üremeye başlar ve enfeksiyona neden olur.

KULAKTA KAŞINTIYI ÖNEMSEYİN

Erken belirti olarak kulakta hafif bir kaşıntı olur, saatler içinde de dış kulak yolunda şişme, akıntı, tıkanma, duymada azalma ve çok şiddetli ağrı başlar. Bazen hasta, bu belirtiler ve ağrıda şiddetlenme nedeniyle çene hareketlerinde ve çiğnemede bile zorluk çekebilir. Yaşlılarda, diyabetiklerde ve direnci düşük olanlarda enfeksiyon ilerleyerek malign otitis eksterna adı verilen kemik iltihabı ile seyreden daha şiddetli bir enfeksiyona da neden olabilir. Bu belirtilerin görülmesi durumunda vakit geçirmeden bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.”

BASİT ÖNLEMLERLE ENFEKSİYONDAN KORUNUN

Kulağın baş düşmanının nem olduğuna vurgu yapan Dr. Yılmaz, yaz aylarında kulak sağlığını korumak için şu önerilerde bulundu:
• Havuz veya deniz sonrası kulak temiz bir peçete veya kağıt mendille kurulanmalı ve kesinlikle nemli bırakılmamalıdır.
• Bu temizleme işlemi sırasında kulağın çok karıştırılarak dış kulak yoluna hasar vermemek önemlidir.
• Temizliğinden emin olunan havuz veya deniz tercih edilmelidir.
• Havuz suyundaki klor miktarı da bu hastalığa yakalanmada önemli bir etkendir. Havuz suyunda bulunan klor dış kulak yolunun asit/baz dengesini bozarak daha kolay enfeksiyona yakalanmaya neden olur. Klorlamada, günışığından, kullanan sayısına, sıcaklıktan, suyun kimyasal yapısına göre dozajlama gerekir, bu yüzden havuzun sürekli bakımı, kontrolü önemlidir.

TEDAVİ İÇİN SU İLE TEMAS ORTADAN KALDIRILMALI

Op. Dr. Hasan Yılmaz, hastalığın tedavisi hakkında ise, “Sık muayene; aspiratörle temizlik, uygun ilaç tedavisi, dış kulak yolundaki asit-baz dengesinin sağlanması, ağrı kontrolü, şeker hastalığı gibi faktörlerin kontrolü, su ile temasın ortadan kaldırılması önemlidir” bilgisini verdi.

Haberin Devamı