Gazete Vatan Logo

Kulak ağrısı tatilinizi zehir etmesin

SICAĞIN iyice bastırdığı şu günlerde çocuklar havuz ve denizin keyfini çıkartıyor. Ancak temizliğinden emin olunmayan havuz sularının başta kulak enfeksiyonlarına neden olabileceğinin altını çizen Özel Medline Eskişehir Hastanesi’nden Dr. Sevgi Yazıcıoğlu, konuyla ilgili uyarılarda bulundu. Yazıcıoğlu şunları kaydetti:

"Birçok kişinin ortak kullanım alanı olan havuzlar, eğer yeterince temiz değilse özellikle çocuk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturur. Havuzlara göre daha sağlıklı olan deniz de, eğer atıklarla karışırsa aynı şekilde sağlığı tehdit eder. Bu durumda havuz veya deniz suyunun kulağa kaçması ile çocuklarda dış kulak yolu enfeksiyonları veya kulak zarı iltihabı görülebilir. Bu nedenle gün boyu havuzda veya denizde vakit geçiren çocuklar, çoğu zaman akşam saatlerinde başlayan kulak ağrısı ile acil servisi ziyaret ederler. Kulağa dışarıdan giren mantar, bakteri, virüs gibi mikroplar, önce kaşıntı, ardından iltihaplı, akıntılara neden olabilir. Kulakta zaten normal olarak salgılanan sarı-kahverengi buşon kirli suyu çeker, şişer, içindeki mikrobun hastalık yapmasını kolaylaştırır. Enfeksiyona bağlı olarak kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma, işitme kaybı görülebilir.

Haberin Devamı

Tedavi genellikle; doktor tarafından dış kulak yolunun dikkatlice temizlenmesi, günlük pansumanlar veya damlalarla şişliğin indirilmesi, antibiyotik verilmesi ve sonrasında da kulağın kuru tutulması şeklindedir. Ancak tedavi rahatsızlığın kesin teşhisi ile de farklılık gösterebilir.

Kulak iltihabından korunmak için; Havuzun hijyeninden emin olunması durumunda çocuğunuzun girmesine izin verin. Bulunulan yerde deniz imk?nı da varsa, havuz yerine denize girmesini sağlayın. Deniz havuza göre daha sağlıklıdır. Çocuğunuzun dış kulak yolu için özel olarak tasarlanmış kulak tıkaçlarını kullanmasını sağlayın. Duştan veya yüzmeden sonra çocuğunuzun kulağında kalan suyu başını sağa ve sola sallayarak çıkarmasına yardımcı olun. Kulak kanalının giriş kısmını pamuklu çubukla aşırıya kaçmadan nazikçe temizleyin. Bir saatten uzun süre su içinde kalmamasına özen gösterin."

Haberin Devamı