Gazete Vatan Logo

Kulağın çınlasın S&P

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s darbe girişimi sonrası S&P gibi aceleci davranmadı, bekleyip görmeyi tercih etti.

Kulağın çınlasın S&P

Türkiye ekonomisinin şoku atlattığını açıklayan Moody’s, Ekim’de not kararını vereceğini duyurdu. Piyasaya moral verdi.

Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyede tutan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ekonomi üzerinde yarattığı şokun büyük ölçüde kaybolduğunu bildirdi. Moody’s, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin gözden geçirmenin önümüzdeki ay içerisinde tamamlanacağını kaydetti.

Moody’s Küresel Ülke Riski Yöneticisi Alastair Wilson yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin uzun vadedeki problemleri sürüyor” dedi. Wilson, Türkiye’de politika yapıcıların amaçlarına ve ekonominin küresel faiz oranlarındaki değişime duyarlılığına işaret etti.

Darbe girişimi sonrası Türkiye’nin kredi notunu hemen düşüren Standard&Poor’s’un (S&P) aksine Moody’s’in temkinli davranması ve ‘Şok atlatıldı’ mesajı, piyasaya moral verdi.

Ekonomistler, Moody’s’in Ekim’de Türkiye’nin notunu düşürme ihtimalinin zayıfladığını ancak yine de belirli uyarıların gelebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Moody’s 18 Temmuz’da Türkiye’nin kredi notunu olası bir not indirimi için değerlendirmeye aldığını bildirmişti. Piyasaların merakla beklediği

5 Ağustos’taki Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesini pas geçen Moody’s, darbe girişiminin Türkiye’deki zorlukları alevlendireceğini ifade etmişti.

Yatırım için önemli

Moody’s halihazırda Türkiye’nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu ‘Baa3’ ile yatırım yapılabilir seviyenin sınırında değerlendiriyor. Olası bir not indirimi Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına düşmesi anlamına gelecek.

Fitch de Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyede tutuyor. Ülke notunun en az 2 büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yatırım yapılabilir seviyede değerlendirilmesi, yabancı yatırımcılar için büyük önem taşıyor.

Hazine ile anlaşması bile yok

Başarısız darbe girişimi sonrası S&P, Türkiye’nin kredi notunu 21 Temmuz’da alelacele düşürdü. S&P, Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye, not görünümünü de ‘durağan’dan ‘negatif’e indirdi. İşin ilginci Hazine Müsteşarlığı’nın 2012’den bu yana S&P ile reyting konusunda bir anlaşması bulunmuyor. Bir başka deyişle S&P, Türkiye’yi resmi olarak derecelendiren bir kurum değil. Kuruluşun bu siyasi ve acele kararı Türkiye tarafından tepkiyle karşılandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, S&P’yi şu sözlerle eleştirdi:

Haberin Devamı

“S&P, Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye, görünümünü de ‘durağan’dan ‘negatif’e indirmiş. Türkiye ile senin ne alakan var? Türkiye senin şu anda zaten üyen falan değil. Daha önce de bunları yaptın. ‘Bizim seninle alakamız yok’ dedik ve kestik ilişkiyi. Şu anda siyasi bir karar açıklıyor kendine göre. Yani ‘Ben bunu açıklarsam acaba Türkiye’de yatırımlar durur mu?’

S&P boşuna uğraşma, bizimle hele hiç uğraşma. Aynı şeyleri bundan önce de yaptınız tutmadı ve bugün de tutmaz. Kararlı bir şekilde yatırımlara nasıl devam edeceğimizi göreceksin.”