Gazete Vatan Logo

Kudüs öfkesine İsrail mermisi!

“Öfke günü” ilan edilen Filistin’de, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına dün binlerce kişi cuma namazı çıkışı tepki gösterdi. İsrail askerleri, Batı Şeria ve Gazze’de protestoculara gerçek mermiyle müdahale etti. Gazze’de iki Filistinli öldü

Kudüs öfkesine İsrail mermisi!

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı Filistin topraklarında şiddet olaylarına yol açtı. Associated Press’in haberine göre, cuma namazının ardından Batı Şeria kentleri Ramallah, Beytüllahim ve El Halil’deki protesto gösterilerine katılan Filistinliler, İsrail askerlerine taş attı. Haberde, İsrail askerlerinin ise buna plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla karşılık verdiği belirtildi. Alman ajans Dpa’nın haberine göre, El Halil ve Gazze’deki sağlık görevlileri, İsrail askerlerinin gerçek mermi kullandığını bildirdi. Olaylarda iki Filistinlinin öldüğü onlarcasının yaralandığı belirtildi. Gazze’de binlerce kişi Trump’ın kararını protesto etmek için sokaklara dökülmüştü. Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın dışında da binlerce kişi toplanarak ABD’ye tepki gösterdi.

Hamas İntifada’yı başlattı

Hamas, Perşembe günü, Filistinlileri üçüncü halk ayaklanmasını (intifada) başlatmaya çağırmıştı. Hamas lideri İsmail Haniye, “ABD’nin desteklediği Siyonist stratejiye verilecek tek yanıtın intifada olabileceğini” söylemişti. İsrail, cuma namazının ardından şiddet olayları patlak verebileceği gerekçesiyle Batı Şeria’ya yüzlerce asker daha göndermişti. Trump Çarşamba günü, ABD’nin on yıllardır izlediği Ortadoğu politikasından ayrılarak Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanımış ve dışişleri bakanlığına ABD büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e nakledilmesi için gerekli hazırlıkların başlatılması direktifini vermişti.

Haberin Devamı

Trump yapayalnız

Almanya BaşbakanI Angela Merkel: Biz bu konuda mevcut BM kararlarına uyuyoruz. Bu kararlarda iki devletin kurulmasına yönelik müzakereler çerçevesinde Kudüs’ün statüsünün görüşülmesi de öngörülüyor. Böyle bir sürecin canlandırılmasını diliyoruz.

Rusya Dışişleri Bakan Sergey Lavrov: ABD, Kudüs kararıyla tüm anlaşmalara aykırı davranmıştır ve bu karar uluslararası toplumu hiç de eşit olmayan iki parçaya bölmüştür. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, krizi tek hamlede çözecek ‘yüzyılın anlaşmasına’ imza atmak istediklerini söyledi. Bu anlaşmanın nasıl bir anlaşma olduğunu öğrenmek istiyoruz.

Haberin Devamı

Fransa CumhurbaşkanI Emmanuel Macron: ABD’nin Kudüs’le ilgili kararını onaylamıyor ve uluslararası hukuka aykırı olduğu için de kınıyoruz. Herkesi sükunete ve sorumluluğa davet ediyorum.

İngiltere BaşbakanI Theresa May: ABD’nin kararıyla hemfikir değiliz. Bize göre bu, bölgede barış umutları bakımından yararlı değil. İngiltere’nin İsrail büyükelçiliği Tel Aviv’dedir ve taşıma gibi bir planımız yok.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: Kudüs, BMGK ve BM Genel Kurul kararları temel alınarak, iki taraf arasında doğrudan görüşmeler yoluyla en son çözülmesi gereken bir konudur. Şunu açıkça ifade etmek isterim ki iki devletli çözümün herhangi bir alternatifi yoktur. B planı yoktur.