Gazete Vatan Logo

Küçükçekmece'de yaşanan rezalet sonrası kritik uyarı!

Pedagog Burcu Karakaş, cinsel istismara karşı çocukları bilinçlendirmek için yapılması gerekenleri açıkladı: “İstismarcıların yüzde 85’i tanıdık! Çocuğunuza, tanıdık veya yabancı birinin bedenine dokunamayacağını öğretin”

Küçükçekmece'de yaşanan rezalet sonrası kritik uyarı!

İstanbul Küçükçekmece’de 5 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel istismara uğraması, bir kez daha çocukların nasıl korunmasını gerektiğini gündeme getirdi. Peki yetişkinler, çocukları cinsel istismardan korumak için ne yapmalı? Çocuğa neler öğretmeli, çocuğun pek çok kez yakından tanıdığı birinden gelen bu tehlikeye karşı ne yapması gerektiğini nasıl anlatmalı? Çocuk gelişimi uzmanı, pedagog Burcu Karakaş dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

‘Başkaları görmemeli’

- Çocuğunuzun bedenine, kişisel alanına önce siz saygı duyun.

- Çocuğunuzu öperken, severken bile izin alın. Onun rızası olmadan gücünüzü kullanarak onu yakalayıp öpmeyin. Bu durumda çocuğunuza “Ben senden güçlüyüm, bana direnemezsin” mesajı veriyorsunuz.

- Babalar! Çocuğunuzla oynadığınız güç içeren oyunlarda (boğuşmak, güreş yapmak gibi) arada çocuğunuzun da yenmesine, sizi yenmek için mücadeleden vazgeçmemesine fırsat verin.

- Her çocuğun korku tepkisi farklıdır. “Bir şey olduğunda çığlık at” dediğinizde, vereceği doğal savunma sistemini devre dışı bırakmış olabilirsiniz. Bunun yerine sıkıntılı bir durumda yapılması gerekenlerle ilgili birkaç seçenek sunabilirsiniz.

Haberin Devamı

- Çocuğunuzu başkalarının yanında ulu orta soymayın, hiçbir zaman çırılçıplak bırakmayın. Bedeninin ona özel olduğunu, özel bölgelerini başkalarının görmemeleri gerektiğini vurgulayın.

‘Dudağından öpmeyin’

- İstismarcıların yüzde 85’inin çocuğun tanıdığı biri olduğunu bilin, tanıdık ya da yabancı herhangi birinin bedenine, “özel bölgelerine” dokunamayacağını, bunun yanlış olduğunu söyleyin.

- Çocuğunuzu dudağından öpmeyin. Kendi öpmek isterse “Yanaktan öpüyoruz, böyle öpmek doğru değil” deyin.

- Çocuğunuzu baskıyla şekillendirmeyin, ona kızıp onu başkalarıyla korkutmayın. Korkuyla eğitmeye çalışmayın.

- Çocuğunuzu polisle korkutmayın, “Amca kızar bak, seni öğretmenine söylerim” ve benzeri şeyler söylemeyin.

- Başına olumsuz bir şey geldiğinde polise sığınması gerektiğini, polislerin her zaman çocukları çok sevdiğini ve korumak istediklerini anlatın.

Haberin Devamı

‘Sözlerini önemseyin’

- Çocuğunuzla her zaman açık iletişim kurun, hiçbir zaman küs kalmayın.

- Çocuğunuza kendini ifade etme fırsatı verin. Söylediklerini dikkate alın, dinleyin.

- Anne ya da babanın yapmasını onaylamadığı bir şey yaptığında “Annen kızar, annene söylemeyelim, aramızda kalsın”

ya da “Baban duymasın, aramızda kalsın” gibi çocuğu sır tutmanın normal bir şey olduğuna inandırmayın.

- “Aile arasında sır olmaz, anne - babana başına ne gelirse gelsin anlatabilirsin. Anne - baban seni korumak için elinden geleni yapar, her koşulda senin yanında olur” deyin.

Çikolatayla kandırıyorlar

- Çocuğunuza tanımadığı kişilerden kesinlikle yiyecek bir şey almaması gerektiğini anlatın. İstismarcıların çoğunun, çocukları şeker ve çikolata vererek kandırdığını hatta susturduğunu bilin.

- Çocuğunuzun bilgisayar başında başka bir odada saatler geçirmesine izin vermeyin. İnternette mutlaka filtre kullanın. Siber yolla da çocukların taciz edildiğini bilin.

- Çocuğunuzu istismardan korumak için yaş ve gelişim dönemine uygun olarak mahremiyet eğitimi verin. Bunun için gerekirse bir uzmandan destek isteyin. Çocukları bilinçlendireceğim diye ihtiyacı olandan fazla bilgi verirseniz, bu kez çocuğun kaygı geliştirmesine neden olabilirsiniz. Seçtiğiniz kelimelerin içeriğinin çocuğunuzun yaş ve gelişim düzeyine uygun olmasına özen gösterin.

Haberin Devamı

Çoğu 11 yaşından küçük

Türkiye’de çocuk istismarı raporunda, cinsel suçların mağduru olan çocukların son dört yılda yüzde 33 oranında artış gösterdiği; cinsel suç mağduru olan çocukların yüzde 70’inin 11 yaşından küçük olduğu, mağdur çocukların yüzde 60’ının kız, yüzde 40’ının erkek olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Milliyet