Gazete Vatan Logo

Küçük Zeliha'yı genetiği ayıklanmış ikiz kardeşleri kurtaracak

Konya'da talasemi hastası 6 yaşındaki Zeliha'nın ilik nakli olabilmesi için annesi tüp bebek yöntemiyle genetik açıdan uyumlu ve hastalık taşımayan emriyolara hamile kaldı.

Zeliha dünyaya gelecek ikizlerden nakledilecek kemik iliğiyle sağlığına kavuşacak

Konya'da talasemi hastası küçük Zeliha'ya ilik nakli için verici çıkmayınca ailesi çareyi genetik açıdan uyumlu kardeş dünyaya getirmekte buldu.

Zeliha, annesinin tüp bebek yöntemiyle hamile kaldığı genetiği uyumlu ve hastalık taşımayan ikiz kardeşlerinden yapılacak ilik nakliyle sağlığına kavuşacak.

Rukiye (30) ve Durdu Mehmet Şarlı (41) çiftinin yaşamı, ikinci kızları Zeliha'ya (6) henüz yaşına girmeden "talasemi major" teşhisi konulmasıyla alt üst oldu.

Hastalığın ağır seyreden tür olması nedeniyle zor günler geçiren Zeliha'nın ağır kansızlık sonucu yaşamını yitirmemesi için önlem alındı. Tedavisi Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde süren Zeliha'ya, her ay düzenli kan nakli yapılmaya başlandı.

İlik nakli yapılması gereken Zeliha'ya ailesi ve yakınlarından uygun verici çıkmayınca aile doktorların tavsiyesi üzerine "donör kardeş" dünyaya getirmeye karar verdi.

Haberin Devamı

Toplanan yardımlar ve "gün parası" ile anne Rukiye Şarlı'nın Zeliha ile genetik açıdan uyumlu ve hastalık taşımayan kardeş dünyaya getirmesi için tüp bebek tedavisi uygulandı. Anne Şarlı, iki ay önce 5. denemede genetiği ayıklanmış ikiz bebeklere hamile kaldı.

Aile, bebeklerinin sağlıklı şekilde dünyaya geleceği ve Zeliha'nın sağlığına kavuşacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.

"Gün parası ile toplanan bin lira ilaç gibi geldi"

Anne Rukiye Şarlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir yaşından itibaren her ay düzenli kan nakli yapılan kızının çok zor günler geçirdiğini söyledi.

İlik nakli yapılmasının şart olduğunu öğrendiklerinde "iliği nereden bulacağız" diye günlerce ağladıklarını anlatan Şarlı, tüp bebek tedavisi yaptırmaya karar verdiklerinde para engeliyle karşılaştıklarını anlattı.

Sağlanan yardımlarla tüp bebek merkezine başvurduklarını kaydeden Şarlı, "İkiz bebeklere hamile kaldığımı öğrendiğimizde çok sevindik. Stresimiz biraz azaldı. Çok sıkıntılar yaşadık. En son tedavi masrafını komşularımızla başlattığımız gün parasıyla topladığım bin lirayla denkleştirdik. Herkes çok destek oldu" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Bebekler beni kurtaracak"

Şarlı, hamileliğine en çok Zeliha'nın sevindiğini belirterek, duygularını şu sözlerle aktardı:

"Kızım sürekli 'anne bebeklere dikkat et' diyor. Bir şey taşırken, 'aman anne dikkat et, karnına vurma, orada bebek var' diyerek dikkatli olmam konusunda sürekli beni uyarıyor. Kızım kan nakli yapılmasını hiç istemiyor. Damarları çok ince olduğu için canı çok yanıyor. Sürekli o ağlıyor, biz ağlıyoruz. Zeliha, 'anne bebekler beni kurtaracak, bir daha kan almayacağım değil mi?' diyor. Her şeyin farkında olan kızımın, yaşıtları gibi sağlığına kavuşacağı günü sabırsızlıkla bekliyoruz."

"Gözümüzün önünde eriyordu"

Merkezin kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Ali Sami Gürbüz, talasemi majör teşhisi konulan Zeliha'ya düzenli kan verilmesi gerektiğini, tedavisinin ise kemik iliği nakliyle mümkün olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Gözlerinin önünde eriyen Zeliha'ya uygun verici bulunması için anneye tüp bebek tedavisi uygulandığını anlatan Gürbüz, "Zeliha'daki problemi tespit edip genetik olarak uyumlu, kemik iliği toplanabilecek kardeş planladık. Elde ettiğimiz 15 embriyodan biyopsiler alındı, üçünün Zeliha'ya genetik olarak uyumlu ve hastalık taşımadığı tespit edildi. Bunlardan ikisini anneye naklettik, diğerini dondurduk. Anne ikizlere gebe kaldı. Gebelik şimdilik sorunsuz sürüyor" bilgisini aktardı.