Gazete Vatan Logo

Küba’yla barış Putin’e darbe

Küba’yla barış  Putin’e darbe

ABD’nin 50 yılı aşkın süredir sürdürdüğü Küba’ya yönelik izolasyon politikasına son vererek, Havana’da etkinliğini artıran Rusya’yı engellemeyi amaçladığı öne sürülüyor.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, 1959’da komünistlerin iktidara geçmesinden bu yana ülkesinin izolasyon politikası uyguladığı Küba’ya yönelik açılım politikasıyla Rusya’yı da hedef aldığı yorumları yapılıyor. Küba’ya yönelik ambargoların kaldırılması ve Havana yönetimiyle diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasını kapsayan açılım, Moskova yönetimince olumlu karşılandı. Rusya Dışişleri Bakan yardımcısı Sergey Riyabkov, Obama’nın kararının ‘doğru yönde atılmış bir adım’ olduğunu söyledi. Buna karşın Amerikan basınında çıkan bazı yorumlarda Havana’ya uzatılan zeytin dalı, Küba’da son yıllarda etkinliğini yeniden artıran Rusya’yı kontrol altında tutmayı da amaçlıyor.
Temmuz ayında adayı ziyaret eden Rusya lideri Vladimir Putin, Küba yönetimiyle Soğuk Savaş döneminde ülkesinin en büyük denizaşırı üssü olan Lourdes’in yeniden faaliyete geçirilmesi için anlaşma yapmıştı. Dağılan Sovyetler Birliği döneminde ABD’nin telefon ve radyo iletişimlerinin dinlenmesi için kullanılan istihbarat üssü, Amerikan topraklarından sadece 250 kilometre uzaklıkta.Washington’un Havana ile yakınlaşarak, Küba’yı savaş gemileri ve uzun menzilli uçakları için üs olarak kullanmak isteyen Moskova’ya engel olacağı yorumları yapılıyor.
Muhalifler tepkili
AB­D’­de ya­şa­yan Kü­ba­lı mu­ha­lif­ler, Ha­va­na açı­lı­mı­na tep­ki gös­ter­di. Oba­ma­’yı ken­di­le­ri­ne ‘i­ha­net et­mek­le­’ suç­la­yan mu­ha­lif­ler Kü­ba­’da re­ji­min de­ğiş­me­si­ni is­te­dik­le­ri­ni be­lirt­ti.
Anlaşmada payı büyük
İki ülke arasında Haziran 2013’te Kanada’da başlayan görüşmelere, Küba lideri Raul Castro’ya ve ABD Başkanı Obama’ya yazdığı mektuplarla katkıda bulunan Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, sürecin olumlu sonuçlanmasından son derece memnun olduğunu belirtti.
‘Düşmana taviz’
Obama’nın Küba açılımı, Cumhuriyetçi Parti üyeleri arasında tepkiye yol açtı. Pek çok muhafazakar siyasetçi, Obama’nın İran ve Çin’in ardından bir başka ‘düşman’ ülkeye karşı taviz verdiğini öne sürüyor.

Haberin Devamı