Gazete Vatan Logo

Krize umut ışığı Gastro turizm

Dünyada hızla yükselen gastronomi turizmi ülkemizde de yayılıyor. Bodrum’da bu amaçla hizmete giren oteller de yöresel lezzetlerle ziyaretçilerinin damaklarında adeta bir şölen yaşatıyor.

Krize umut ışığı Gastro turizm

Dünyada gastronomi turizmi, uzun süredir yükselen bir trend. Son dönemlerde butik oteller de gastronomiyi öne çıkaran turlar düzenleyerek harika projeler yaratmaya başladı.

Gurmelerin tanımı ile gastro turizm, artık milyonları çeken bir niş diğer deyişle dünyevî bir mihrap. Gastro turistler, bu mihrap sayesinde otantik deneyimler edinirler. Gastro turistin amacını, ziyaret edilen yer ile ilgili yemenin ve içmenin keşfi olarak özetleyebiliriz.

Fransa’da Provance da Hostellerie Berard, Kamboçya’da River Garden Siem Reap, Bahamalar’da Graycliff / Nassau, İtalya Bologna’da Palazzo di Varignana gibi dünyanın bu konseptle öne çıkan otellerine Türkiye’den de Savra Bodrum katıldı.

Fırında kuzu incik (4 kişilik)

Malzemeler

-4 adet kuzu incik but (400 gr civarı)

-200 gr siyah pirinç

-50 gr taze iç bakla (haşlanmış)

-50 gr havuç (haşlanmış)

-50 gr tereyağı

-200 ml et suyu

-1 tatlı kaşığı nişasta

-50 ml kırmızı şarap

-Mirepoix (havuç, kekik soğan, kereviz, biberiye)

Hazırlanışı

İncikleri mirepoix ile 180 derecede 2 saat fırınlayın. Siyah pirinçleri haşlayın. Haşlanmış pirinci iç bakla ve havuçla soteleyin. Et suyunu ekleyin. Terayağını ilave edin. İnciği fırından çıkarın, suyunu tavaya alıp nişasta ile koyulaştırın ve şarap ekleyerek sos haline getirin. İnciği siyah siyah pilavın üzerine yerleştirin, üstüne sos gezdirerek servis edin.

Haberin Devamı

Yeme ve içmenin keşfi

Bodrum Bitez’de geçtiğimiz haziranda kapılarını açan otelin sahipleri Berra-Ahmet Tolan mimar bir çift. Otel öncelikle dekorasyonundan mönüsüne ve kavına kadar yansıttıkları "Yereli Yüceltme" formasyonu ile dikkati çekiyor. Cuma-pazar planlanan gastronomi turlarında; mantar ve yabani ot toplama etkinliği, yöresel kahvaltılar, semt pazarı gezileri, peynir çiftliği ve şarap evi gezisi, bölge özelliklerini yansıtan akşam yemekleri ve konuk şeflerin de davet edileceği programlarda yöresel malzemeler, uluslararası tekniklerle hazırlanıyor.

Izgara sebzeli yumuşak bakla fava (4 porsiyon)

İçindekiler

-Kuru bakla 500 gr

-Havuç 1 adet

-Patates 1 adet

-Soğan 1 adet

Haberin Devamı

-Dereotu 1 bağ

-Sarımsak 5 diş

-Zeytinyağı 1 çay bardağı

-Tuz

-Karabiber

Üzerine,

-Kabak 8 dilim

-Mor soğan 4 dilim

-Fransız fasulyesi 20 adet

-Dereotu 4 dal

Yapılışı;

Kuru bakla, havuç, patates ve soğanı tüm malzemeler iyice yumuşayana kadar haşlayın. Ardından haşladığınız suyu süzmeden tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Hazırladığınız fava soğuduktan sonra derin bir kaba alarak ince doğradığınız dereotunu, tuz, karabiber, sarımsak ve zeytinyağını ilave ederek güzelce karıştırın. Kabak ve mor soğanı iki cm’lik dilimler halinde kesip ızgara ya da tavada Fransız fasulyeleriyle birlikte kızartın. Hazırladığınız favayı tabağa alın ve kızarttığınız sebzeleri üzerine yerleştirin. Son olarak favanızı bir parça dereotu ile süsleyebilirsiniz.

Yöresel tatlar en doğal haliyle sofrada

Savra Bodrum’un düzenlediği gurme turu, otele gitmeden önce başlıyor. Kahvaltı için gidilen Mumcular Pınarlıbelen’deki köy evinin sahibisi Serpil Hanım’ın elinden çıkan gözlemeler, odun ateşinde pişirdiği ekmek, mis gibi tereyağından çıkma yumurta olağanüstü... Semt pazarında geçirilen saatlerde ise yöreyi ot ve sebze açısından daha da iyi tanıyorsunuz. Alışveriş için de harika bir fırsat.

Haberin Devamı

Klasik beklentiler yeni boyutlar kazanıyor

En lezzetli saatler ise otelin genç ama deneyimli şefi Cihan Beyit’in konuklarına kendi yorumunu da katmayı ihmal etmediği bölgenin özelliklerini yansıtan mönü sunumu oluyor. Yöresel yeşillikler ve balıklar ile hazırlanan sofra muhteşem. Kuzu incik, bakla fava ve lavantalı muhallebi hafızalardan çıkmayacak kadar enfes. Savra Bodrum gezisi sayesinde bir kez daha gördüm ki, deniz-kum-güneş gibi klasik beklentiler giderek alternatif turizm çeşitleri ile yeni boyutlar kazanıyor. Ve hepsinden önemlisi, şu saptamanın geleceğe yönelik olarak doğru bir rapor olduğunu anladım: Dünya ülkeleri turizm kazancının yüzde otuz gibi büyük bir dilimini, artık Gastro Turizm oluşturuyor.

"Bodrum yöresel tatlarıyla gastronomi için önemli bir durak."

Karamel şapkalı lavantalı muhallebi (4 kişilik)

Haberin Devamı

Malzemeler

-220 gr süt

-180 gr krema

-1 limonun kabuğu

-1/2 portakalın kabuğu

-1 çubuk tarçın

-10 sap taze lavanta

-15 gr nişasta

-7 yumurta sarısı

-170 gr şeker

-40 gr esmer şeker

Hazrlanışı

Süt, krema, limon ve portakal kabukları, tarçın ve lavantayı birlikte kaynatıp süzün. Nişasta, yumurta sarısı ve şekeri çırpın. Sütü ocağa alın, nişastalı karışımı ekleyip muhallebi kıvamna gelinceye kadar karıştırın. Koyulanca altını kapatıp kaselere alın. Buzdolabında en az 4 saat dinlendirin. Servisten önce kaselerin üstünü 10 gram esmer şekerle örtün. Pürmüz ile yakıp karamel yapın.

Karnas Bağları’ndan fışkıran zenginlik

Karnas Bağların’ndaki çiftlik, gurme şarap ve zeytinyağı üretim yeri. Tek kelime ile müthiş bir emek. Daha sonra gittiğimiz Bahçeyakası köyündeki Sinan Bey Keçi Çiftliği’nde ise, Sylvia-Sinan Sarpkan çiftinin yarattığı harika bir dünyaya adım attım. Sarpkan çifti kendi zeytinlerini üretiyor. Konuklarını keçi sütünden yıllanmış peynirleri, evin bahçesindeki taş fırında kendi yaptıkları pizzalarla ağırlıyorlar.