Gazete Vatan Logo

Krize çözüm zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez ülkelerinin, 5 Haziran’da ambargo başlattığı Katar Emiri Al Sani’yi Beştepe’de ağırladı. İki lider, Türkiye’nin sürecekatkısını, Kuveyt ve diğer Arap ülkeleri ile işbirliği içerisinde atılacak adımları değerlendirdi

Krize çözüm zirvesi

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez ülkelerinin, ülkesine 5 Haziran’da ambargo uygulama kararı almasıyla başlayan kriz sürecindeki ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yaptı. Şeyh Temim, dün akşam saatlerinde Ankara’ya gelerek Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Yaklaşık 2.5 saat süren basına kapalı görüşmede, Körfez’de yaşanan kriz tüm boyutlarıyla ele alınırken, normalleşme konusunda atılacak adımlara ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi. Ana gündemini Katar krizi oluşturan görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ile Birleşmiş Milletler gündemindeki konular da ele alındı.

Yeni adımlar konuşuldu

Görüşmede; yaklaşık 3,5 aydır süren krizin aşılması için neler yapılabileceği üzerinde durulurken, anlaşmazlığın sona ermesinin bölge barışı ve istikrarı açısından önem arzettiği vurgulandı. Görüşmede, Türkiye’nin sürece katkısı, Kuveyt ve diğer Arap ülkeleri ile işbirliği içerisinde ne gibi yeni adımlar atılabileceği değerlendirildi. İki lider, ikili ilişkileri de ele alırken, bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulundu. Suriye krizi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) gerçekleştirmeyi planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin gelişmelerin de görüşmede değerlendirildiği belirtildi. Görüşmenin, Erdoğan’ın BM Genel Kurulu toplantıları için ABD’ye yapacağı ziyaretten önce gerçekleşmesi dikkati çekti.

Haberin Devamı

İlk ziyaret Türkiye’ye

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar krizinin çözümüne yönelik görüşmeler yapmak üzere geçtiğimiz temmuz ayında Körfez turuna çıkmış, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’da temaslarda bulunmuştu. Şeyh Temim ise haziran ayı başında başlayan ambargo sürecinde ilk kez yurt dışına bir ziyaret gerçekleştirdi. Şeyh Temim’in, ilk ziyaretini Türkiye’ye yapması dikkati çekti.

Kalın: Önemli bir mesaj...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da görüşmeden önce düzenlediği basın toplantısında, “Katar Emiri Şeyh Temim’in bu ziyareti de kriz başladıktan sonra da ilk ziyaret oluyor. Dolayısıyla ilk ziyaretini Türkiye’ye yapmak suretiyle de bu süreçte Türkiye’nin oynadığı role ilişkin de önemli bir mesaj verilmiş oluyor. Biz bu Körfez krizinin diyalog yoluyla çözülmesi taraftarıyız. Zira bu gerginlikle sadece bölgenin düşmanlarına katkı sağlar, onları sevindirir. Bölgede istikrar ve barışın tesis edilmesi hem bölge hem bizim için büyük önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı