Gazete Vatan Logo

Krizde daha çok Wall Street yöneticisi hapse girmeliydi

Krizde daha çok Wall Street yöneticisi hapse girmeliydi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) efsane başkanlarından Ben Bernanke’den Amerikan bankacılık sistemine eleştiriler geldi. Bernanke, “Finans krizinde daha fazla sayıda Wall Street yöneticisi hapse girmeliydi” açıklamasını yaptı. ABD’nin önde gelen gazetelerinden USA Today’e konuşan Bernanke, “Finans sistemi istikrara kavuşturulmasaydı 1930’lardaki gibi bir ekonomik buhrana girebilirdi” dedi. Anılarını ‘Harekete Geçme Cesareti’ isimli kitapta toplayan Bernanke, geçmişin muhasebesini yaptı. Bernanke’nin vardığı sonuçlardan biri daha fazla sayıda şirket yöneticinin hapsi boylamış olması gerektiği. Adalet Bakanlığı ve emniyet kurumlarının finans kurumlarına odaklandığına dikkat çeken Bernanke, “Bireysel eylemler üzerine daha fazla soruşturma olmasını tercih ederdim, çünkü yanlış giden ya da yasadışı olan ne varsa, bunları bazı bireyler yaptı, soyut bir firma değil” diye konuştu.

2008’de Lehman Brothers’ın iflasını engellemek için hükümetin daha fazla çaba göstermesi gerektiği eleştirisine Ben Bernanke, şöyle yanıt verdi: “Lehman Brothers’ın çökmesine izin vermemek için çok kararlıydık ama o noktada elimizde bir çözüm aracı yoktu.”

Haberin Devamı

Fed’in hataları olduğunu kabul eden Bernanke, analistlerin ekonomik gerilemenin ne kadar ciddi olduğunu anlamakta geciktiğini belirtti. İğneyi kendisine de batıran Bernanke, finans kurumlarını kurtarmanın neden Amerikan vatandaşlarının çıkarına olduğunu anlatmak için daha fazla çabalamadığı için kusurlu olduğunu söyledi.