Gazete Vatan Logo

Krizde banka hissesi alan şimdi zengin oldu

Banka hisseleri yatırımcıyı ihya etti. 2002 Eylül'ünde borsada kriz yaşanırken banka hissesi alanlar dolar bazında en az bire beş kazandı. Yatırımcının şanslı seçimi Finansbank oldu. Üç yıl önce bin dolarlık Finansbank hissesi alanın cebinde bugün 40 bin doları var

Ekonomik krizin derinleştiği, "Bu borsa arük bitti" denilen 2002 yılında ÎMKB'den banka hissesi alanlar muhteşem bir getiriye ulaştı. Kriz döneminde, borsada banka hissedarı olan yatırıma parasını dolar bazında en az beşe katladı. Şanslı seçimi yapan, örneğin 2002 Eylül'ünde bin dolarlık Finansbank hissesi alan bir tasarruf sahibinin ise bugün yaklaşık 40 bin doları var. Üç yıl önce borsadan işlem gören toplam 12 banka hissesinden birer lotluk alım yapan yatırımcının ortalama getirişi ise yüzde yüzde 712.

Karlılık ve yabancı ortaklık tetikledi
Rekorlar kırıp 32 bin puana dayanan borsanın çıkışında en önemli etken banka hisselerinde yaşanan yükseliş. 42 milyar dolarlık piyasa değeriyle, IMKB'nin toplam 124 milyar dolarlık büyüklüğünün üçte birini oluşturan sektörün hisseleri özellikle Türkiye'nin AB'yle müzakere tarihi aldığı 17 Aralık sürecinden sonra performans yükseltti. Yılbaşından bu yana banka hisselerinde dolar bazlı değer artışı yüzde 113.3'ü buldu.

AB beklentisi dışında banka hisselerinin prim
yapmasında iki önemli neden daha var. Birincisi sektördeki kârlılık yüksek seviyesini koruyor. 2003-2004 döneminde yıllık ortalama 2 milyar dolar kâr edildi. 2005'te ise beklentilerin aksine daha parlak bir performans var. Yılın ilk altı ayında bankacılık sektörünün net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 80 artti. Yapılan tahminler yüksek performansın süreceği yönünde. Borsadaki bankaların bu yıl dolar bazında net kârlarını yüzde 50'nin üzerinde artırarak toplamda 3 milyar doları aşması bekleniyor. Kuşkusuz bunda düşen Hazine bonosu faizlerinin yarattığı kazançlar ve hızla
büyüyen tüketici kredileri ile kredi kartlarından sağlanan yüksek kazanç etkili. Sektöre ilişkin öngörüler mortgage ve tüketici finansmanına yönelik yeni ürünlerle sektörde kârlılığın uzunca bir süre daha devam edeceği yönünde.

Diğer etken ise sektörde sık sık görülmeye başlayan yabancı ortaklıklar. Bu yıl içinde yabancılara "evet" diyerek anlaşma imzalayan TEB, Dışbank, Yapı Kredi, Garanti Bankası ve Şekerbank hisselerinin 2005'teki ortalama dolar getirişi yüzde 83.4 oldu. Bu ortaklıklar diğer bankaların hisselerindeki yükselişi de tetikledi.

Haberin Devamı