Gazete Vatan Logo

Kriz SUV’ları diyete soktu

Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz, küçük cipleri popüler hale getirdi

Cenevre Fuarı’nın yıldızları da fiyatı hesaplı crossover modelleri oldu. İlk kez sergilenen Renault Captur, Ford EcoSport ve Peugeot 2008 ile rekabet arttı

Dünya otomotiv sektöründe yeni bir akım başladı. Son 17 yılın en kötü günlerini geçiren Avrupalı otomotiv devleri krizden çıkış formülün hem hesaplı hem de konforlu küçük SUV’larda buldu.

83’üncü Cenevre Otomobil Fuarı, B sınıfı crossover’larda önümüzdeki günlerde kıyasıya rekabet yaşanacağını gözler önüne serdi. Fuarda milyon dolarlık süper lüksleri bir kenara bırakırsak, en büyük ilgiyi minik SUV’lar çekti. Renault Captur, Peugeot 2008, Suzuki SX-4 ve Ford EcoSport’un dünya prömiyeri gerçekleştirildi. Böylece B crossover sınıfındaki araç sayısında bir anda patlama yaşandı.

2010’da yollara çıkan Nissan Juke, bu sınıfın yaratıcısı konumunda. Opel Mokka kısa süre önce Türkiye’de satışa sunuldu. Geçen yıl düzenlenen İstanbul Autoshow’da sergilenen Chevrolet Trax da Haziran’da 1.4 litrelik motoruyla rekabette yerini alacak.

Ne zaman geliyorlar?

Peki Cenevre’de görücüye çıkan yeni modeller Türk tüketicisiyle ne zaman buluşacak? Yeni Clio’nun daha yükseği Captur, Mayıs’ta piyasada olacak. Araçta, Clio 4’te yer alan benzinli ve dizel motorlar yer alacak. Peugeot’nun 208’in üzerine inşa edilen crossover’ı 2008, Eylül’de Türkiye’ye ithal edilecek. Ford Kuga’nın kardeşi görüntüsündeki EcoSport, 2014 yılı başında showroom’larda sergilenecek. Yeni EcoSport 1.0 litre 125 beygir, 90 beygir 1.5 litre dizel motor seçenekleriyle satılacak.

Otomobil küçük rekabet büyük

Önümüzdeki dönemde bu segmentteki model sayısı daha da çoğalacak. Volkswagen Tiguan’ın kardeşi Taigun’u, Honda 2014 yılında Meksika’da üretimine başlayacağı Urban’ı pazara sunacak. Mazda, Hyundai, SsangYong ve Toyota da 2015’te yeni ürünlerini pazara sunacak.


Satışlar 500 bine çıkacak

Araştırma şirketi IHS Automotive, küçük SUV pazarının bu yıl Avrupa’da yüzde 88 büyüyerek, 290 bin adet seviyesine çıkacağını öngörüyor. IHS’ye göre, 2015’te satışlar 550 bin adede ulaşacak.

Haberin Devamı