Gazete Vatan Logo

Kriz onlara uğramıyor!

‘Çift dipli kriz’ riskine kafa yormuyorlar, çok pahalı oyuncaklara yatırım yapıyorlar

Kriz onlara uğramıyor!

Amerika Birleşik Devletleri’nden Avrupa’ya dünyanın en büyük ekonomilerinde birbiri ardına destek paketleri açılırken dolar milyarderleri bu karışıklıklardan etkilenmişe benzemiyor. Aralarında Donald Trump, Richard Branson, Bill Gates, Larry Ellison gibi dünyanın sayılı zenginlerinin bulunduğu işadamları uçaktan otomobile, futbol takımından denizaltına uzanan koleksiyonlarına milyonlarca dolar harcamaktan kaçınmıyor.

Piyasaları endişelendiren çift dipli resesyon tartışmaları, dünyanın sayılı zenginlerinin koleksiyon merakına yansımadı. Amerika’dan Avrupa’ya dünyanın en büyük ekonomilerinde birbiri ardına destek paketleri açılırken alararında Donald Trump, Richard Branson, Bill Gates, Larry Ellison gibi dünyanın sayılı zenginlerinin bulunduğu işadamları uçaktan otomobile, futbol takımından denizaltına uzanan koleksiyonlarına milyonlarca dolar harcamaktan kaçınmıyor. The Business Insider’ın haberine göre, New Yorklu emlak kralı Donald Trump, Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen’dan 100 milyon dolara satın aldığı Boeing 757 jetin banyosuna altın fikstürlerler yaptıran Trump, emniyet kemerlerini de altın oymalarla süsledi ve uçağın dışı da dahil olmak üzere hemen her yerine artık kendi logosunu işletti.

200 milyon $’a takımı aldı

Paul Allen ise İkinci Dünya savaşı uçaklarına olan tutkusuyla tanınıyor. Allen’ın; Republic P-47D Thunderbolt, Curtiss 40C Tomahawk ve Polikarpov U-2/Po-2’de dahil olmak üzere toplam 20 uçağı var. Allen’ın bu uçakların restorasyonu için şimdiye kadar 5 milyon dolar harcadığı biliniyor. Allen İkinci Dünya Savaşı dönemine ait uçaklara duyduğu bu tutkuyu paylaşabilmek amacıyla bir de müze açtı: “The Flying Heritage” (Uçan Miras). Rus milyarder Mikhail Prokhorov pek çok oyuncağa sahip. Buna 200 milyon dolar karşılığı satın aldığı New Jersey Nets basketbol takımı da dahil. Prokhorov’un en son pahalı oyuncağı ise sanal kayak makinesi. Londra’da yaşan, Convers Group’un sahibi Rus işadamı Vladimir Antonov ise Haziran’da İngiliz futbol takımı Portsmouth’ı satın aldı. Bazı tarihçiler, İngiltere’nin Osmanlı topraklarında kültürel ve sportif faaliyetleri bahane ederek istihbarat çalışması yaptığını, dönemin padişahı 2. Abdülhamit’in de buna karşılık aynı yöntemle istihbarat çalışmaları için İngiltere’de Portsmouth’u kurdurduğunu, bundan dolayı ambleminde ay-yıldız yer aldığını ileri sürüyor.

Özel itfaye birliği olan var!

Varlıklarının toplam değerinin 3 milyar dolar olduğu düşünülen ünlü yönetmen Steven Spielberg, ‘Citizen Kane’ filminin aksesuarlarının koleksiyonunu yapıyor. Bir 1941 Orson Welles klasiği olan filmin tüm aksesuarlarını satın alan Spielberg’in sadece ‘Rosebud’ isimli kızağı için 1982 yılında Sotheby’de düzenlenen bir açık arttırmada 60 bin dolar ödediği söyleniyor. Microsoft’un kurucusu ve CEO’su Bill Gates ise Leonardo da Vinci’nin 30 günlüğü içinde en meşhur olanını 1994 yılında bir açık arttırmada satın aldı. 30.8 milyon dolara satın aldığı günlüğü dijital ortama taşıyan Gates, bu CD-ROM’ları 30 dolardan satışa sundu.

Star Wars filminin yaratıcısı George Lucas’ın ise kendisine özel bir itfaiye birliği var. Kaliforniya’daki Skywalker ranch olarak bilinen evine 100 milyon dolar harcayan Lucas, bu yatırımını güvence altına almak için de hiçbir harcamadan kaçınmadı. Lucas’ın itfaiye ekibi 12 tam zamanlı çalışanın yanı sıra birkaç da gönüllüden oluşuyor. Mal varlıklarının değerinin 26 milyar dolar olduğu öngörülen

Oracle CEO’su Larry Ellison ise Malibu’da ki malikanesi için 20 milyon dolar ödemişti. Arazinin içinde tenis kortu, yüzme havuzu gibi eğlence alanlarını eve bağlayan teleferik bile bulunuyor.

DENİZALTISINI 25 BİN DOLARA KİRALIYOR



VIrgIn Group Kurucusu İngiliz zengin Richard Branson’ın ilginç oyuncağı ise bir denizaltı. Branson, Necker Island adlı adasını çevreleyen mavilikleri keşfetmek için satın aldığı ve ‘Necker Nymph’ ismini verdiği denizaltını isteyen herkese haftalığı 25 bin dolara kiraya veriyor. Bir uçağı andıran denizaltı, yolcusunun 360 derecelik açıyla denizin derinlilerini izlemesine fırsat tanıyor.

TABLOLARA SERVET ÖDÜYOR

Hedge fon yöneticisi Steven Cohen’in sanat koleksiyonu İngiliz sanatçı Damien Hirst’in ikonik çalışması The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living’ini de (Yaşayan Birinin Zihninde Ölümün Fiziki İmkânsızlığı) kapsıyor. Cohen, bir vitrin içinde, formaldehitte muhafaza edilen ölü bir kaplan köpekbalığından oluşan esere 2004 yılında 8 milyon dolar ödemişti. SAC Capital Advisor şirketinin kurucusu Steven Cohen’in mal varlığının 11.4 milyar dolar olduğu varsayılıyor. Geçtiğimiz günlerde bir Jesper Johns eserine 220 milyon dolar yatıran Cohen, dünyanın en pahalı ikinci tablosu Kooning’s Woman III’ü satın alabilmek içinse 137 milyon dolar harcadı.

TESTA ROSSA İÇİN 16.4 MİLYON $ HARCADI


İsmi gizli tutulan bir otomobil sevdalısı zengin ise açık arttırmaya çıkmış bir 1957 Ferrari Testa Rossa prototipi için 16.4 milyon dolar harcayarak yeni bir rekora imza attı. Bu, bugüne kadar bir araç için yapılan en yüksek tutarlı harcama.

DI CAPRIO’NUN TERCİHİ LÜKS HİBRİD

Dünyaca ünlü aktör Leonardo Di Caprio 2012 model lüks hibrid araca yatırım yaptı. 2012 Fisker Karma’nın fiyatı 100 bin dolardan başlıyor. Bu araç için sıra bekleyen isimler arasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski Başkan Yardımcısı Al Gore ve ABD eski Dışişleri Bakanı Colin Luther Powell da bulunuyor.

Haberin Devamı