Gazete Vatan Logo

Kriz olmaz, konut fiyatları düşer!

İNTES Başkanı, konut fiyatlarının düşeceğini açıkladı

Türkiye’de konut arzının fazlalığına dikkati çeken İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, Türkiye’de ABD’deki mortgage krizine benzer bir kriz yaşanmayacağını, satışların azalacağı için konut fiyatlarının düşeceğini kaydetti.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, Türkiye’de konut satışlarının azalmasına bağlı olarak konut fiyatlarının düşmesini beklediğini açıkladı. Türkiye’de konut arzının, kişi sayısına göre konut sayısının fazlalığına dikkati çeken Koçoğlu, “ABD’de mortgage krizinden sonra kiraya verilecek ev bulunamadı. Türkiye’de mortgage krizine benzer bir kriz yaşanmayacak. Ancak satışlar azalacağı için konut fiyatları düşecektir. Şu anda bile evler bir sene öncekinden pahalı değil” değerlendirmesinde bulundu.

Bir grup gazeteciyle sohbet toplantısında bir araya gelen Koçoğlu, ‘kentsel dönüşüm’ süreciyle ilgili kritik uyarılarda da bulundu. Kentsel dönüşüm sürecinde sektörle ilgisi olmayan kimselerin kentsel dönüşüm projeleri için başvuruda bulunduğunu ve bundan endişe duyduklarını söyleyen Koçoğlu, her işte olduğu gibi kentsel dönüşümünde simsarlarının oluştuğunu öne sürerek, kentsel dönüşüm projelerinin içinde İNTES üyesi firmaların olmadığını vurguladı. Kentsel dönüşümün doğru bir iş olduğunu belirten Koçoğlu, “Ama gidişat yanlış” dedi. Koçoğlu şöyle konuştu:

Dönüşümün simsarları var

“Kentsel dönüşüm ne için başladı? Eski konutların depreme dayanıklı olacak şekilde güçlendirilmesi, göçlerden dolayı konut stoğunun yetmediği yerde ev yapmak. Bu bir arz talep meselesi. Kentsel dönüşüm belediyeler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın inisiyatifine verildi. Denildi ki ‘Organize edilsin, bunlara yer verilsin.’ Zaten simsarlık burada başlıyor.”

Müteahhitliğe denetim şart

Türkiye’de bir banka kurmak için çok ayrıntılı incelemeler yapılmasına karşın, müteahhitlik sektörüne girmek için benzer denetimlerin yapılmadığına işaret eden Koçoğlu, ”Yani, halktan para toplayacağınız zaman denetim yapılıyor. Ben de çıkıyorum, konut satmak için reklam veriyorum. Düşünün halktan bu kadar para toplanıyor ve denetimsiz bir şekilde” dedi. Koçoğlu şunları söyledi: “Biri çıkıp halktan para toplamaya kalksa devlet haklı olarak tepesine biner. Ama şimdi konut yapacağım diye halktan para toplayanlara hiçbir şey olmuyor. Oysa bu da bir tür bankerlik gibi. Konut yapacağım, diye para toplamak bu kadar kolay olmamalı.”

‘Konut kredisi kullanan kişi sayısı 2013’te % 10 artar'

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, 2010 yılında konut kredisi kullanımında ulaşılan 452 bin 477 kişinin, 2012 yılında 355 bin seviyesine düşebileceğini, ancak 2013 yılında da konut kredisi kullanan sayısında yüzde 10’a yakın bir büyüme olacağını öngördüklerini açıkladı. Bu büyümenin yakalanabilmesi için 2013 yılının ilk 6 ayında konut kredisi faizlerini yüzde 0.75-0.95 bandında seyretmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Tosun, “2012 yılındaki bu daralmanın aksine 2012 yılının son çeyreğinde konut kredilerinin hızlı bir toparlanma sürecine gireceğini görüyoruz. 2013 yılında da konut kredisi kullanan sayısında yüzde 10’a yakın bir büyüme olacağını düşünüyoruz. Bu büyümenin yakalanabilmesi için 2013 yılının ilk 6 ayında konut kredisi faizlerini yüzde 0.75-0.95 bandında seyretmesi çok önemli” açıklamasını yaptı.

Tosun, “Konut kredisi ortalamasının düzenli olan artışına devam edeceğini görüyoruz. 2007 yılında 64 bin 514 lira olan konut kredisi ortalaması 2011 yılında

71 bin 869 liraya ulaşmıştı. 2012 yılında ise tahmini olarak 76 bin lira civarlarında olmasını bekliyoruz” dedi. Tosun, “İllere göre kullandırılan konut kredi hacimlerinde

3 büyük ilimiz İstanbul, Ankara ve İzmir’in ağırlığı devam etse ilerleyen dönemlerde diğer illerin konut kredi hacmi pastasında paylarının artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı