Gazete Vatan Logo

Kriz mi? Geçin bu işleri

Başbakan Erdoğan, kriz uyarısı yapan iktisatçıları eleştirdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 18’inci Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Bazıları diyor, ‘Son gelişmelerle ekonomik kriz olur mu?’ Arkadaşlar, geçin bu işleri... Türkiye, şu anda sağlam zeminde yürüyor” dedi. Erdoğan, 2023 hedeflerine, önümüzdeki 12 yılda Türkiye’nin her alandaki standartlarını çok daha yükseğe çekerek ulaşacaklarını ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin şu anda sağlam bir zeminde yürüdüğünü belirterek, “Bazıları diyor, ’Son gelişmelerle ekonomik kriz olur mu?’ Arkadaşlar, geçin bu işleri...” dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 18’nci Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 2023 hedeflerine, 12 yılda Türkiye’nin her alandaki standartlarını çok daha yükseğe çekerek ulaşacaklarını söyledi. Erdoğan, “Bizim derdimiz, hedefimiz, tek başına ihracatı 500 milyar dolar rakamına ulaştırmak değil. Bizim meselemiz, Türkiye’yi bölgesinin en güçlü, modern, istikrarlı bir ülkesi haline getirmek, demokratik standartları çok daha ileri seviyelere ulaştırmak ve buna paralel olarak da ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmektir” diye konuştu.

2002 yılında Türkiye’nin ihracatının 79 yılda ulaştığı seviyenin 36 milyar dolar olduğunu hatırlatan Erdoğan, 2004 yılında yine önemli bir eşiğin hep birlikte aşıldığını , 50 milyar dolar seviyesinin geride bırakıldığını hatırlattı. 2008 yılında Cumhuriyet tarihinin rekor seviyesine, 132 milyar dolar ihracata ulaşıldığını kaydeden Başbakan Erdoğan, küresel kriz nedeniyle tüm dünyada dış ticaretteki daralmanın Türkiye’yi de etkilediğini ve 2009’da 102 milyar dolar, 2010’da da 114 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.

Erdoğan, “Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin aylık rakamlarına baktığımızda, bu yılın sadece Ocak-Mayıs döneminde ihracatımızın 54 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. Bu ay itibarıyla şu anda 9.5 milyar dolar gibi bir rakamı yakaladık. Bu rakam sıçramanın güzel bir şekilde devam ettiğini gösteriyor” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, geriye dönük 12 aylık ihracatta da yüzde 14’lük bir artışla 123 milyar dolar seviyesine ulaşıldığını vurgulayarak, şunları söyledi: “İnşallah, bu yıl sonunda kriz öncesi rakamı, 132 milyar dolar seviyesini aşmış olacağız. Tabii önümüzde oldukça iddialı bir hedef, bu hedefe ulaşmak için de uzun bir yol var. Bu iddialı hedefe sizlerle birlikte inşallah ulaşacağız. Hükümet olarak, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıldönümünü taçlandırmamız lazım. 2023 için 500 milyar dolar ihracat hedefini inşallah yakalayacağız. Büyük hedeflere kilitlenmeyenler, büyük düşünmeyenler o büyük hayalleri gerçekleştiremezler.”

Sağlam zemindeyiz

“Güven ve istikrar devam ettiği sürece aktif, barışçıl dış politika sürdüğü, demokratikleşme reformları yapıldığı müddetçe 2023 hedefleri de hiç kurşukusz kendiliğinden zaten gerçekleşecektir” diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bazıları diyor, ’Son gelişmelerle ekonomik kriz olur mu?’ Arkadaşlar, geçin bu işleri... Türkiye, şu anda sağlam zeminde yürüyor. Kriz yaratmak isteyenler zaten yıllardır bu işin aktörlüğünü yapıyorlar ama ülkem rahatsız ve bunları da rahatlıkla aşabilecek kabiliyettedir. Yeter ki samimiyetimizi gösterelim.”

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: Ekonomik kararlar seçimden sonraya bırakıldı

TİM’in 18’inci Genel Kurulu’na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2023’de 500 milyar dolarlık ihracat hedefini desteklediklerini, Mecliste ihracatçıların önündeki engellerin tümünün karşısında olacaklarını, her türlü desteği vereceklerini kaydetti. Kılıçdaroğlu, seçim sürecinde ekonomiyle ilgili zamanında alınması gereken kararların alınmadığını, seçimden sonraya bırakıldığını savunarak, “Bağımsız özel kuruluşla seçim sürecinde karar almadılar. Ne zaman karar aldılar? Ekonomiyi ne zaman soğutmaya başladılar, seçim bitti ondan sonra. Demek ki bu kurumlar bizim anladığımız anlamda kurumlar değil. Siyasal iktidarın güdümüne giren kurumlar sağlıklı çalışamazlar. O zaman en büyük zararı işadamları görür” diye konuştu. Tüketen Türkiye’nin güçlü olamayacağını belirten Kılıçdaroğlu, “Vatandaşın borcu gelirinden hızlı artıyor. Bunu düşünmemiz lazım” dedi.

TİM: Türkiye coğrafyasına çalınan ihracat mayası tuttu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 18’inci Olağan Genel Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Hayati Yazıcı, Binali Yıldırım, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Cemil Çiçek, Mehdi Eker ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirildi.

Genel Kurul’da konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye’nin büyük ihracat ailesi olarak diyoruz ki, Türkiye için biz hazırız” dedi.

200 bin istihdam sözü

“Türkiye coğrafyasına çalınan ihracat mayası tuttu. İhracat yapmayan ilimiz kalmadı” diyen Büyükekşi, 1 milyar dolar ihracat yapan tam 14 il olduğunu, sene sonunda 16 ilin 1 milyar dolardan fazla ihracat yapmış olacağını belirtti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuşmasında şu konulara değindi:

- İhracat Eğilim Anketimizden sonra 2010 yılında 250 bin kişilik istihdam artış sözü verdik. Yaklaşık 310 bin istihdam sağlayarak sözümüzü tuttuk. Bu yılın anketlerinden sonra, 200 bin yeni istihdam sözü veriyoruz.

- Artık önümüzde yeni bir anayasa yapmak hedefi var. Eğer Türkiye 2023 yılı hedefleri doğrultusunda dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi ve önemli merkez ülkelerinden biri olacaksa, demokraside attığı adımlara yenilerini eklemesi gerekiyor.

- Sivil, insan haklarına saygılı ve özgürlükleri daha da genişleten, tüm Türkiye’yi kucaklayan bir anayasaya acilen ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ekonomik gelişme, demokrasi ile at başı giden bir süreçtir. Ekonomi, demokrasi ve bireysel özgürlüklerin egemen olduğu bir ortamda, serpilir, gelişir, büyür.

- Şimdi ekonomide şahlanma zamanıdır. Biz hazırız. 500 milyar dolar ihracat için, biz hazırız. İnnovasyonu Türk sanayisinin belkemiği yapmaya, biz hazırız. Sanayimizin ve ihracatımızın dönüşümüne, biz hazırız. Rekabet gücümüzü geliştirmek için kendimizi aşmaya, biz hazırız.

- Artık rekabet gücümüzü arttırıcı önlemlere yönelme vaktinin geldiğini ifade etmek istiyoruz. İhracata dayalı ekonomi ve büyüme planının uygulama zamanının geldiğini düşünüyoruz. Vakit o vakittir ki, bütün politikalarımızı buna göre tasarlamanın zamanıdır.

- Yeni dönemde, ihracata ve rekabetçi üretim yapısına dayalı, arz yanlısı büyüme modeline geçişi öneriyoruz.

Haberin Devamı