Gazete Vatan Logo

Kriz lüksleri de vurdu sipariş iptalleri başladı

Krizlerden bugüne kadar etkilenmeyen lüks otomobiller, son dalgalanmayla birlikte frene bastı

Uluslararası piyasalardaki finansal çalkantılar ve Türkiye’deki siyasi gerginlik, otomotiv sektörünü yavaş yavaş tedirgin etmeye başladı. Euronun 2 YTL’yi geçmesi ithal otomobillerin fiyatlarının bir anda fırlamasına neden oldu. Mart ayında binek otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artış gösterse de, önümüzdeki dönemde pazarın daralacağı korkusu tüm sektörü sardı.

Piyasalardaki dalgadan 2001 krizinden bu yana ilk kez lüksler de nasibini aldı. Her yıl satışları artan ve 18 bin araçlık büyüklüğe ulaşan lüks segmentte, tehlike sinyalleri çalmaya başladı. Dövizdeki artışa paralel olarak lüks araçların fiyatlarının 40-50 bin euro artması, sipariş iptallerini beraberinde getirdi. Bunun yanı sıra showroom trafiği de yarı yarıya azaldı... Bursa Oto Show’da konuştuğumuz yöneticiler, lüks segmentteki gelişmeleri şöyle aktardı:

Doğuş Otomotiv-Porsche Genel Müdürü Anıl Gürsoy, piyasalardaki belirsizliğin lüksleri de etkilediğini söyledi. Gürsoy, “Ayağımızı gazdan çektik. Şu an beklemedeyiz. Önümüzdeki günlere bakmak gerekiyor. Piyasalar nereye gidecek? Euro daha yükselecek mi? Hemen moral bozmamak gerekiyor. Ama lüksler de böyle dalgalardan etkileniyor. Bu yıl 200 civarında Porsche satmayı hedefliyorduk ama bu yıl herhalde 190’larda kalacağız” dedi. Gürsoy, son dönemde showroom trafiğinde de bir durgunluğun olduğunu söyledi ve ekledi: “Porsche showroom’larını ziyaret edenlerin sayısı yarı yarıya azaldı.”

Mercedes-Benz Türkiye’nin Otomobil ve Hafif Ticari Araç Satış Müdürü Şükrü Bekdikhan, dalgadan nispi olarak lüks otomobillerin de olumsuz etkileneceğini söyledi. Bekdikhan, piyasalarda bir tedirginliğin olduğunu ve showroom trafiğinin düşmemesi için çeşitli alternatifler düşündüklerini ifade etti. 7-8 segmentte araçları olduğunu hatırlatan Bekdikhan, “Tabii eurodaki artıştan A Serisi ile S Serisi’nin etkilenmeleri farklı olacak” dedi.

BMW Marka Müdürü Faik Akkök, 2008’e iyi başladıklarını ancak eurodaki yükselişle frene bastıklarını belirtti. 2001 krizinden bu yana ilk kez lükslerin etkilendiğini belirten Akkök, şöyle devam etti: “Beklemedeyiz. Piyasalarda tansiyon yüksek. Müşteri sipariş veriyor 1.77 YTL’den, euro bir anda 2 YTL’yi geçiyor. Tüketici dalgadan tedirgin olıyor.”

Geçen hafta 9 müşterinin siparişini iptal ettiğini kaydeden Akkök, “Siparişlerde yüzde 25 kapora alıyoruz. Genelde şirket prensibi olarak sipariş iptallerinde parayı yakmıyoruz. O aracı başka bir müşteriye sattığımız zaman blokeyi kaldırıp müşterinin parasını geri veriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı