Gazete Vatan Logo

Kriz korkusu alışverişi ‘özel’ markalara taşıdı

Tüketici güven endeksindeki düşüş ve ekonomiye ilişkin endişeler % 25-30 daha ucuz olan özel markalı ürünlerin satışlarını artırdı. Özel markalı ürünlerin modern perakendede payı % 15.9’a yükseldi. 100 milyar TL cirolu modern perakendede özel markalı ürünlerin payı 15 milyar TL oldu.

Kriz korkusu alışverişi ‘özel’ markalara taşıdı

Türkiye’de son dönemde tüketici güven endeksinde yaşanan düşüş ve ekonomiye ilişkin endişeler, tüketiciyi perakende kanalında yüzde 25-30 daha ucuz olan özel markalı ürünlere (private label) yöneltti. 2012 yılında modern perakende kanalında ciro bazında yüzde 13.5’lik paya sahip olan özel markalı ürünler, 2015’in ilk 6 aylık döneminde payını 2.5 kat artırarak yüzde 15.9’a çıkardı. Bu yılı 100 milyar TL ciroyla kapatması öngörülen modern perakendede özel markalı ürünlerin payı 15 milyar TL’yi bulacak.

Bu rakamın önümüzdeki dönemde daha da artacağı sektörün önde gelen oyuncuları tarafından ifade edilirken bu ürünler içinde süt ve süt ürünleri ilk sırayı alıyor. Süt ve süt ürünlerini temizlik ve hijyen ürünleriyle hububat ürünleri takip ediyor.

En çok satandan başlanıyor

BİM, sektörde en fazla özel markalı ürün satan market. BİM’de özel markalı ürünlerin oranı yüzde 70’i buluyor. A101’de bu oran yüzde 50’leri bulurken Migros’ta bu oran yüzde 15’ler, CarrefourSA’de ise yüzde 8 civarında... Yurtdışında ise rakamlar çok daha yüksek... Avrupa ortalaması yüzde 30’lu rakamlarla telaffuz edilirken Alman Aldi’de bu oran yüzde 95’i buluyor.

Haberin Devamı

CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane, tüketicinin özel markalı ürünlere olan ilgisinin güven endeksi ve ekonomik gelişmelerle doğru orantılı olduğunu anlattı. Bu ürünlerin kalite anlamında hiçbir eksiğinin olmadığını vurgulayan Nane, “Bizim ciromuzda şu an private label ürünlerin payı yüzde 7-8 civarında. Bu düşük bir pay ama artırmak için çalışıyoruz. Genelde bu ürünlerde en çok cirosu olan tuvalet kağıdı, kağıt peşete, hububat, süt ve süt ürünlerinden başlanır. Biz de de bebek ıslak mendilleri, tuvalet kağıtları, kağıt havlular, yumurta reçel kategorileri ciro en çok satılan özel markalı ürünler. Bu ürünlerimizi öne çıkarmaya, bunlardan korkmamaya başladık” değerlendirmesini yaptı.

BİM’de yüzde 70 payı var

Private Label ürünlerde paket ve ambalaj değişiklikleri yaptıklarını ve belli aralıklarla bunu yapmaya devam edeceklerini dile getiren Nane, organik pazarında dünyada pazar payını artıran bir grup olduğunu, bu yüzden bu konuya da ağırlık verdiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Geçen hafta düzenlenen Private Label Zirvesi’nde konuşan BİM’in COO’su Galip Aykaç da satışlarının yüzde 70’inin özel markalı ürünlerden geldiğini anlattı. Bu alanda Dost markasıyla başlayan yolculuklarının şimdi hem kendileri hem de rakipleri için önemli bir hal aldığını kaydeden Aykaç, “Burada daha gidecek çok yolumuz var, buradan hep birlikte kazanç sağlamalıyız” dedi.

En fazla büyüme temizlik ürünlerinde

ÖZEL Markalı Ürünler Tedarikçileri Derneği (PLAT) tarafından geçen hafta düzenlenen Private Label Zirvesi’nde açıklanan verilere göre, bu yılın ilk 6 aylık döneminde bu ürünler arasında en fazla büyüme yüzde 16’lık oranı ile temizlik kategorisinde yaşandı. bunu yüzde 15’lik oran ile kişisel bakım ve yüzde 14’lük oran ile gıda ürünleri takip etti. Türk tüketicisinin bu ürünleri tercih etmesinde en önemli faktör fiyat olurken yıllar itibariyle kalite faktörünün de giderek yükseldiği belirtildi.

Haberin Devamı

İstihdam alanı sunuyor

PLAT Yönetim Kurulu Başkanı M. İmer Özer, Private Label Zirvesi’nde şu değerlendirmeyi yaptı: “Private Label olarak bilinen özel markalı ürünler Avrupa’da ve diğer gelişmiş ülkelerde önemli pazar paylarına sahipler. Türkiye’de de bu ürünlerin tüketimi istikrarlı ve güçlü bir şekilde artıyor. Ucuz fiyatla yüksek kalite sunan bu ürünler tüketiciler ve perakende kuruluşları tarafından her geçen gün biraz daha benimsenirken, pek çok KOBİ için önemli bir faaliyet ve istihdam alanı sunuyor.”