Gazete Vatan Logo

Kriz fırsata çevrilir mi?

Rüşvet yolsuzluğu ardından hukuk krizi Türkiye’yi derinden etkiledi. Yerlisi yabancısı yatırımcılar riskini en aza indirmeye çalıştı piyasalar allak bullak oldu.

Euro 3 TL’yi geçti. Kurdaki artış elbette hiç istenmeyen bir durum. İğneden ipliğe zam demek. Ancak bazı sektörler için ise dövizdeki artış fırsat demek.

Bitmiş ev seçin pazarlık edin

Gayrimenkul uzmanı yazarımız Ceren Kumbasar konut almayı planlayanlar için de krizin önemli fırsatlar sunduğunu belirtti ve bugünlerin alım zamanı olabileceğini vurguladı. Kumbasar, alım için şu noktalara dikkat edilmesini tavsiye etti:

- Elinizde nakit paranız varsa hele hele bu para döviz olarak biriktirilmiş ve döviz olarak tutuluyorsa arsa veya konut sizin için çok çok iyi bir yatırım fırsatı olabilir. Ancak tavsiyem kesinlikle bitmiş ve halen satışı süren konutlara yönelmeniz.

- Proje bazındaki konutlardan bir süre için uzak durmakta fayda var. Zira yolsuzluk operasyonunun müteahhitlere kadar uzanan bir kolu bulunuyor. Temkinli olmak şart.

Para küçükse arsa

- Ortalığın toz duman olduğu şu günlerde pazarlık payınız yüksek. Ancak topraktan satışı özellikle krediliyse ve markalı bir projeden değilse kesinlikle önermiyorum. Bu öneriler için uzun seneler deneyime, iktisatçı olmaya gerek yok. Çok basit, her eğitim seviyesinden insanın yapabileceği ve nitekim piyasalardaki durgunluğa bakarsak da yaptığı bir yorum.

- Fırsatlar kredilerle taksitlerle yakalanmaz. Fırsatlar cebinizdeki nakitle yakalanır. 10 bin liranız varsa 10 bin liralık 100 bin liranız varsa 100 bin liralık arsa veya konut yatırımı yapın. İkisi de yoksa bir planınız olsun. Yatırım yapmak için ilk ihtiyacınız olan şey aslında para değil, hedeftir.

- Bugünlerde her şey biraz fazla karışık, en çok da kafalarımız. Kim ne derse desin açık zihinli olmadan yatırım yapmayalım. Anlamaya çalıştığımız şeylere veya anladığımızı zannettiklerimize değil gerçekten anlama kapasitemizin yeteceği şeylere odaklanalım. Yatırımda bile.

Otoda bindirim yok indirim var

Otomobile yeni yıl zammı zaten bekleniyordu. Euronun yılbaşından bu yana sürekli artmasına karşılık sınırlı zam yapan şirketler artık 3 TL’yi bulan euro kuru karşısında çaresiz zam yapacak.

Zam için 2014 modelleri bekleyen otomobil şirketleri hâlâ zamsız fiyatlardan otomobil satıyor. 2014’te yeni modellere en az yüzde 5-8 zam gelecekti. Kurdaki aşırı oynaklıktan sonra zam oranının yüzde 10’u bulacağı hatta geçebileceği konuşuluyor.

Zam oranları markalara göre değişecek. Önümüzdeki yıl 50 bin liralık orta sınıf bir aracın fiyatı 5 bin lira artmış olacak.

Henüz yansıtılmadı

Eurodaki keskin yükseliş, yılın bitmesine sayılı gün kala otomobil fiyatlarını etkilemedi. Bu yıl binek otomobilde satış rekoru kırmaya hazırlanan şirketler, Aralık’ta tüketicilere önemli fırsatlar sunmaya devam ediyor. 18 bin liraya varan peşin alım indirimi, 3 yıl vadede yüzde 0 faiz, 100 lira peşinatla otomobil, 48 aya varan vade ve 2.49 liraya sabitlenen euro kuru, müşterilere sağlanan avantajlardan bazıları. Kampanyalardaki fırsatlar göz önüne alındığında, eğer ille bir otomobil alınacaksa henüz bu yıl bitmeden satın alınacak bir otomobil vatandaşın kârlı çıkmasını sağlayacak.

Haberin Devamı