Gazete Vatan Logo

Kriz etkisini azalttı, Sabancı kârını yüzde 145 yükseltti

Sabancı Holding, 2010 yılının ilk çeyreğinde 497 milyon lira net kâr açıkladı. Holding’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, ilk çeyrek net kârı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 145 artış gösterdi. Sabancı Holding’in 3 aylık döneme ait konsolide mali tablolarında, satışlar 4 milyar 915 milyon lira, faaliyet kârı ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 89 artış göstererek 1 milyar 335 milyon lira olarak gerçekleşti. Toplam varlıkları, yılbaşına göre yüzde 4 artışla 115 milyar 890 milyon lira olan Holding’in özkaynakları yüzde 4 artışla 21 milyar 609 milyon liraya ulaştı.

Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, 2010 yılı başında, global krizin etkilerinin azalmasıyla, şirketlerinin yeniden büyümeye başlayacağını söylediklerini hatırlattı. Dördüncü, “Sonuçlarımız da bu beklentinin gerçekleşmeye başladığını ortaya koyuyor. Yılın geri kalanında da, ekonomik göstergelerin olumlu etkileriyle, faaliyet alanlarımızda hedeflerimiz doğrultusunda ilerleyeceğiz” dedi.

Sabancı Holding’in KAP’a bildirdiği ilk çeyrek sonuçlarına göre, satış gelirleri ise yüzde 17.2 artışla 1.74 milyar lira olurken konsolide mali tablolarında toplam gelirleri 4.91 milyar lira olarak gerçekleşti. Sabancı Holding’in faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, ilk çeyrek faaliyet kârlılığı yüzde 27.2 olurken, 2009’un aynı
döneminde yüzde 14.8’di.


Koç Holding’in ilk 3 aylık satışı 11 milyar TL’yi geçti


Koç Holding, 2010 yılının ilk 3 ayında 359 milyon lira net kâr elde ettiğini bildirdi. Koç Holding açıklamasına göre, holdingin toplam satışları yüzde 27 artarak 11 milyar 104 milyon liraya, net kâr ise 359 milyon liraya ulaştı. Koç Holding CEO’su Turgay Durak, 2010’da 2.2 milyar liralık yatırım yapmayı planladıklarını; yeni yatırımlar ve kapasite kullanım oranlarındaki artışlar sayesinde 2 bin 200’ün üzerinde yeni istihdam yaratmayı hedeflediklerini kaydetti.

Zorlu bir yılın ardından tüm Koç Topluluğu şirketlerinin verimliliğe dayalı stratejileri çerçevesinde ekonomide yaşanan canlanmayla beraber 2010 yılına iyi bir başlangıç yaptıklarını vurgulayan Durak, ilk çeyrekteki performanslarının yılbaşında açıkladıkları 2010 yılı hedefleri ile uyumlu olduğunu ifade etti. Durak, Koç Holding’in 2010 yılı birinci çeyrekte toplam satışlarının yüzde 27 artarak 11 milyar 104 milyon lira olduğunu, net kârın ise 359 milyon liraya ulaştığını söyledi.

Turgay Durak, konuşmasında risk yönetimine büyük önem verdiklerinin bir kez daha altını çizdi. Bu çerçevede gerek ihracatta, gerekse ülkemizde ekonomik büyüme ve talep artışını temkinli gözlediklerini ve ekonomik dalgalanmalara karşı aldıkları tedbirlerle güçlü bir yapıya sahip olduklarını söyledi. Durak, ayrıca bu sayede yeni yatırım fırsatlarını izlediklerini de vurguladı.


İş dünyası zor günleri aştı otellerde trafik hızlandı


KÜRESEL krizin etkisiyle toplantılarını ve masraflarını minimuma indirdiği için seyahatten kaçınan iş dünyası yeniden yollara düştü. The Ritz Carlton İstanbul Genel Müdürü Martin Kleinmann, “Yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1’lik artışımız var. Ancak bu geçen yılın şartları düşünüldüğünde oldukça memnuniyet verici. Artışın büyük bölümü de ’iş dünyasından’ geldi. Özellikle ABD ve Güney Amerika’dan çok sayıda işadamı ve turist gelmeye başladı. Toplantılar arttı” dedi. Türkiye’nin yurtdışı tanıtımda oldukça agresif olduğuna dikkat çeken Kleinmann, “Yabancı işadamları diğer ülkelerle ilgili işlerini telefon ya da e-postayla halletmeyi tercih ederken İstanbul’a mutlaka geliyor ve toplantısını şehirde yapmayı istiyor” diye konuştu.

2 milyon $’lık yenileme yatırımı

The Ritz Carlton İstanbul’da 8 ay önce göreve başlayan Kleinmann, bu dönemde otelde 2 milyon dolarlık bir yenileme yatırımı yaptıklarını da hatırlatarak şunları söyledi: “Oteli teknik altyapısından odalarına kadar yeniledik. İşler yavaşken yatırımı yaptık, 2010’la birlikte işler açıldıkça bunun faydasını görüyoruz.”

2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul’un tanıtımı için grup içinde ciddi bir tanıtım çalışması da yürüttüklerini açıklayan Kleinmann, “Ancak nerede, ne etkinlik yapıldığı konusunda bir bilgilendirme yapılmaması bizi zorluyor. Böyle bir olayı verimli olarak kullanmamızın önünde engel yaratıyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı