Gazete Vatan Logo

Kriz ajandası

Durgunluktan korkan dünya 0 faize koşuyor

EKONOMİK durgunluğu atlatabilmek için merkez bankaları faiz indirmeye devam ediyor. Dün de İngiltere ve Avrupa Merkez Bankası faiz indirimine gitti. İngiltere Merkez Bankası yüzde 3 seviyesinde bulunan faizleri 1951’den bu yana en düşük seviye olan yüzde 2’ye düşürdü. Avrupa Merkez Bankası (ECB) da 0.75 puanlık indirime gitti ve faizleri yüzde 2.50’ye çekti. ECB Başkanı Jean-Claude Trichet, “Piyasa üzerindeki baskılar kuvvetlendi ve genele yayıldı. AB’de büyüme 2009’da yüzde 0 ile eksi 1 arasında olabilir” dedi.

Otomobil devleri için iflas araştırması

MALİ açıdan zor günler geçiren ABD’li otomotiv devleri General Motors ve Chrysler, Kongre’den milyarlarca dolarlık yardım alabilmek için önceden kararlaştırılmış iflası kabul etmeyi değerlendiriyor. Wall Street Journal’de yer alan habere göre, Kongre üyelerinin ve danışmanlarının iflas uzmanları ve bankacılar ile önceden kararlaştırılmış iflas mekanizmasının nasıl çalıştığını ve bunun her iki şirket için maliyetini öğrenmeye çalıştıkları ifade edildi. Bu arada Ford Motor, Volvo’yu 10 yıl önce satın aldığı fiyat olan 6 milyar dolara satabileceği belirtildi.

İngiltere’de ev fiyatları 1 yılda yüzde 15 düştü

İNGİLTERE’DE konut fiyatları Kasım ayında son 16 yılın en hızlı düşüşünü yaşadı. İngiltere’nin en büyük mortgage sağlayıcısı Halifax, konut fiyatlarının Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2.6 düştüğünü bildirdi. Kasım ayındaki düşüş, konut fiyatlarında 1992 yılı Eylül ayında kaydedilen aylık yüzde 3’lük düşüşün ardından en hızlı gerileme oldu. Böylece İngiltere’de konut fiyatlarında son 1 yılda yaşanan düşüş yüzde 15’e ulaştı.

Kriz hergün binlerce kişiyi işinden ediyor

GLOBAL kriz çalışanları vurmaya devam ediyor. Her gün çok sayıda şirketten işçi çıkarma haberleri geliyor. Son olarak Credit Suisse, kriz nedeniyle 5 bin 300 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Japonya’nın en büyük aracı kurumu Nomura da Londra’da 1.000 kişiyi işten çıkaracağını bildirdi. Eylül ayı başından bu yana 100 binden fazla bankacı işsiz kalırken ABD’li telekomünikasyon şirketi AT&T 12 bin kişinin işine son vermeye hazırlanıyor. Dupond da 2 bin 500 çalışanıyla yollarını ayıracağını açıkladı.

Haberin Devamı