Gazete Vatan Logo

KRİZ AJANDASI

ABD ile Çin arasında Yuan krizi çıktı

DünyanIn en hızlı büyüyen ekonomisi Çin ile krizin merkez üssü ABD arasında Yuan krizi yaşanıyor. ABD, 2005 yılından bu yana para birimi Yuan’ı bir bant içerisinde dalgalandıran Çin’in yavaşlayan büyüme hızını yeniden artırmak için Yuan’ın değer kaybetmesine izin vermekle suçluyor. İhracatı nedeniyle büyük büyüme hızlarını yakalayan Çin’de hükümetin ihracatçıları desteklemek için yerel para biriminin değer kaybına izin vereceği spekülasyonlarıyla Yuan, dün yüzde 0.7 ile 2005 yılından bu yana en hızlı günlük düşüşünü yaşadı. Uluslararası piyasalarda rekabet avantajını kaybetmekle karşı karşıya kalan ABD’de Demokrat Senatör Charles Schumer, Çin’e Yuan’ın değer kaybını önlemesi için yaptırımda bulunulması gerektiğini söyledi. ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama da Çin’in Yuan üzerindeki manipülasyonuna son vermesi gerektiğini belirtmişti. ABD Hazine Bakanı Henry Paulson’ın Pekin’e yapacağı 4-5 Aralık’taki ziyaretinin ana gündem maddesinin Yuan olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

ABD’de kart limitine fren

Yaptığı isabetli tahminlerle tanınan Oppenheimer analisti Meredith Whitney, ABD’de bankaların riskten kaçınma nedeniyle önümüzdeki 18 ay boyunca müşteri limitlerini 2 trilyon dolar azaltabileceklerini söyledi. Kredi kartının tüketici likiditesinin ikinci temel kaynağı olduğunu belirten Whitney, “Tüketici likiditesinin yüzde 45 düşmesini bekliyoruz” dedi. Bank of America, Citigroup ve JP Morgan kredi kartı piyasasının yüzde 50’sinden fazlasına hakim ve üç banka da bu konuda önlem almayı planlıyor.

ABD ‘resmen’ resesyonda

ABD’de ilk defa resmi bir kuruluş ülkenin ekonomik durgunluğa girdiğini açıkladı. Amerikan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu isimli resmi düşünce kuruluşu, Amerikan ekonomisinin Aralık 2007’den itibaren durgunluk dönemine girdiğini resmen açıkladı.

İşsiz ordusuna 5.600 kişi

Geçen hafta 10 milyar euroya ihtiyacı olduğunu belirten Alman devlet bankası Bayerische Landesbank, yeniden yapılanma için 5.600 kişiyi yani iş gücünün yüzde 29’unu işten çıkarmayı planlıyor.

Oto devlerinin kader günü

ABD Hükümeti’nden 25 milyar dolarlık acil önlem paketi isteyen General Motors, Ford ve Chrysler bugün hazırladıkları kurtuluş planını Temsilciler Meclisi’ne sunacak. Şirketlere destek verilip verilmesine ilişkin nihai karar 8 Aralık’ta açıklanacak.

Haberin Devamı