Gazete Vatan Logo

Kritik zirve! Erdoğan, Trump'la ABD'de hesaplaşacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump bugün New York’da kritik bir zirve gerçekleştirecek.

Kritik zirve! Erdoğan, Trump'la ABD'de hesaplaşacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump bugün New York’da kritik bir zirve gerçekleştirecek. Türkiye saati ile 22.00’de başlayacak görüşmede iki ülke arasında krize neden olan Cumhurbaşkanlığı korumalarına dava açılması, Fetullah Gülen’in iade edilmemesi, ABD’nin PYD’ye silah yardımı başta olmak üzere sorunlu 10 madde masaya yatırılacak.

Sitem listesi

Erdoğan bugün ABD’den ayrılmadan önce Türkiye saati ile 22.00’de ABD Başkanı Trump ile görüşmeye başlayacak. Görüşmede Erdoğan’ın çantasında 10 önemli konu olacak.

FETÖ İLE MÜCADELE VE PYD

İki ülke arasında bir süredir krize neden olan Cumhurbaşkanlığı korumalarına açılan dava başta olmak üzere FETÖ ile mücadele, Fetullah Gülen’in iade edilmemesi, ABD’nin PYD’ye silah yardımı en önemli Gündem maddeleri olacak. Erdoğan terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini vurgulayacak.

Erdoğan, ABD yönetiminin, korumalarına silah satılmasını engelleyen son kararı için “Biz parayla alamıyoruz. Ama teröristlere bedava veriliyor. 21 Eylül’de Başkan Trump ile görüşmemizde bu konuyu gündeme getireceğim” demişti.

Haberin Devamı

IRAK VE SURİYE'DEKİ DURUMLAR

Erdoğan, görüşmede arakan’da Müslümanlara yönelik yapılanları da gündeme getirerek uluslararası toplumun bir an önce harekete geçmesini isteyecek. Görüşmede ayrıca başta mülteci sıkıntısı olmak üzere Suriye, Irak’taki son gelişmeler ile Kuzey Irak’taki referandum da ele alınacak. Erdoğan Kuzey Irak’taki referandum gelişmesinin bölgede yeni gerginlikleri ve huzursuzluğu artıracağı üzerinde duracak.

HAREM-İ ŞERİF VE KATAR MESELESİ

Erdoğan, Harem-i Şerif ile ilgili İsrail’in tavrını ve Filistin meselesini de gündeme getirecek. Katar’daki son gelişmelerin de ele alınacağı görüşmede başta ticari olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesi de konuşulacak.

İkili görüşmeler

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün kaldığı Peninsula Otel’de Somali Başbakanı Hassan Ali Khaire, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Moldova Başbakanı Pavel Filip ile görüştü. Görüşmelerde terörle mücadele, bölgesel konular ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı.

Haberin Devamı