Gazete Vatan Logo

Kritik açıklama!

Türkiye akıllı savunma konseptine geçen NATO'ya öncülük edecek. Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk, "NATO, Akıllı Savunma yaklaşımı kapsamında uçucu ve uçuş ekibi eğitimlerinde çok uluslu işbirliğini hedefleyen bir proje başlatmıştır. 100 yıldan fazla askeri havacılık deneyimi ve 60 yıldan daha uzun süredir NATO üyeliği ile Türk Hava Kuvvetleri; 2015 yılında Türkiye’de Çok Uluslu Uçuş Eğitim Merkezini kurmak suretiyle bu projeye öncülük etmektedir" dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri/Dubai Uluslararası Hava Kuvvetleri Komutanları Konferansı'na katılan Org. Öztürk, burada, "Uluslararası Eğitim: Gelecekte Kolektif Cevabı Mümkün Kılacak Hava Gücünün İhtiyaç Duyacağı Havacı Personelin Yetiştirilmesi" (Multinational Training: Raising Airmen to Meet Future Airpower Requirements for Collective Response) konulu bir konuşma yaptı.

"TAKİP ETTİĞİMİZ BU YOL DOĞRU YOLDUR"

Konuşmasında Mart 2013’te Hava Harp Akademisi tarafından icra edilen Uluslararası Hava ve Uzay Gücü Konferansını (International Conference on Air and Space Power- ICAP) hatırlatan Org. Öztürk, "Konferanstan çıkarılan sonuçları değerlendirdiğimizde görüyoruz ki havacılar olarak Hava ve Uzay Gücündeki gelişmelere ayak uydurmak üzere takip ettiğimiz bu yol, doğru yoldur" diye konuştu.

"ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ"

Org. Öztürk, iyi yetişmiş, kalifiye insan gücünün önemine ve bu kapsamda Türkiye'nin dost ve müttefik ülke havacılarına da hizmet verebilecek kalitede ve kapasitede olan eğitim imkanlarına da işaret ederek, "NATO, Akıllı Savunma yaklaşımı kapsamında uçucu ve uçuş ekibi eğitimlerinde çok uluslu işbirliğini hedefleyen bir proje başlatmıştır. 100 yıldan fazla askeri havacılık deneyimi ve 60 yıldan daha uzun süredir NATO üyeliği ile Türk Hava Kuvvetleri; 2015 yılında Türkiye"de Çok Uluslu Uçuş Eğitim Merkezini kurmak suretiyle bu projeye öncülük etmektedir" dedi.

AKILLI KONSEPT NE GETİRİYOR?

NATO, 2014 yılında Afganistan’da güvenliğin devrini tamamlayınca, muhtemel yeni tehditlere büyük tatbikatlarla hazırlanacak.Bu amaçla Birleşik Kuvvetler İnisiyatifi adı altında askeri eğitim ve tatbikatlar artırılacak. NATO, 2015-2020 döneminde yoğun eğitim ve tatbikatlarla güçlerini hazır tutacak. Akıllı savunma konsepti adı altında yürütülecek çok uluslu projelerle savunma harcamalarında etkinlik ve verimliliği artırmayı hedefleyen NATO,Birleşik Kuvvetler İnisiyatifi sayesinde de müttefik orduları arasındaki entegrasyonu güçlendirmeye çalışacak. Birleşik Kuvvetler İnisiyatifinin en önemli ayağını, özel kuvvetler destekli kara, hava ve deniz unsurlarını barındıran 13 bin kişilik NATO Hızlı Mukabele Kuvveti (NRF) oluşturacak. Çok kısa sürede dünyanın her yerinde konumlanmaya ve muharebeye hazırlıklı olacak mukabele kuvveti, üye ülkelerin 6 aylık rotasyon sistemiyle yapacağı taahhütlerden oluşacak. NATO, Birleşik Kuvvetler İnisiyatifi kapsamında ayrıca, Özel Operasyonlar Kuvvetleri oluşturacak. Bu sayede üye ülkelerin özel kuvvetleri arasında işbirliği güçlendirilecek. Özel kuvvetler NATO operasyonlarının planlama ve koordinasyonunda kilit rol oynayacak.

Haberin Devamı