Gazete Vatan Logo

Kriptolu telefonlar 45 saniyede kırıldı!

Dinlendiği iddia edilen devlet büyüklerinin kriptolu telefonlarını inceleyen bilirkişinin şifreli konuşmaları çözmesi sadece 45 saniye aldı.

Kriptolu telefonlar 45 saniyede kırıldı!

Devlet büyüklerinin kullandığı kriptoluların da arasında bulunduğu telefonların usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik kapatılan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) 28 eski personelinin yargılandığı davada çarpıcı bir sonuç ortaya çıktı. MİLCEP-K2 kriptolu telefonları inceleyen bilirkişi heyeti, “telefonların kriptografik açıdan çok zayıf olduğunu ve standart bir dizüstü bilgisayarın işlemci gücü ve hafıza kapasitesiyle, yaklaşık 45 saniyede kriptolu gönderilen kapalı metnin tamamen kırılabildiğini” belirledi.

‘’Çok önemli açık’

Kriptolu cihazlarda kriptografik hesapların ayrı donanım birimi ve açık operasyonlardan tamamen ayrı biçimde yapılmasının önemli bir prensip olduğu belirtilen raporda, incelemeye konu telefonların hafıza kartı, işlemci ve özellikle rastgele sayı üretiminde bu prensibe uyulmadığı ifade edildi. Kriptografik standartlarda en kritik parçalardan birinin “rastgele sayı üretici” olduğuna işaret edilen raporda, bunun, donanımsal olarak, kriptografik açıdan çok dikkatli bir biçimde tasarlanması ve üretilen “rastgele sayı testlerinden geçmesi” gerektiği anlatıldı. Ancak MİLCEP-K2 kriptolu cep telefonlarında donanımsal bir rastgele sayı üretici kullanılmadığına dikkati çekilen raporda, “bunun, çok önemli bir açık olduğu” kaydedildi.

Haberin Devamı

Erdoğan da dinlenmişti

İddianamede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, bazı eski bakanlar ve bürokratların dinlendiği ifade ediliyor. Sanıklar, genel olarak savunmalarında kriptolu telefonların dinlenmesi ve görüşmelerin kayıt altına alınmasının mümkün olmadığını öne sürüyor.