Gazete Vatan Logo

Kripto paralar risk aracısı daha büyük risk

Kripto paraların alım satım işlemleri aracı platformlar üzerinden yapılıyor. Alınan paraların neredeyse tamamı da sayıları her geçen gün artan bu aracılarda tutuluyor. Ancak bu aracıların SPK, BDDK gibi bir denetleyici mekanizması yok. Bir gece kepenk kapatıp ortadan kaybolsalar vatandaş da ortada kalacak

Kripto paralar risk  aracısı daha büyük risk

Başını Bitcoin’in çektiği kripto para fırtınası dünyayı etkisi altına alırken Türkiye de bu fırtınanın en hareketli bölgesinde kendisine yer buldu. Türkiye’de Bitcoin’e dayalı işlemelerin hiçbir şekilde yasal bir tarafının olmadığını söyleyen Türkiye’nin en büyük Bitcoin alım satım platformu olan BTCTürk’ün Genel Müdürü Alphan Göğüş, yüklü miktarda yatırımlarını takas borsalarında tutan yatırımcıları uyardı.

Kapatıp gidebilirler

Kripto para alım satım platformları olarak sadece birer anonim şirketi olduklarını söyleyen Göğüş, “Biz sadece işlemlerde güvenliği sağlıyoruz. Bu aracılık işleminden öteye gitmiyor. Son günlerde çok sayıda benzer platform ortaya çıktı. İnsanlar bize güvenip paralarını emanet ediyor. Biz de dahil müşterilerin güvenmeden önce iyi araştırma yapması gerekiyor. Yasal denetleyici olmadığı için kurumlar bir gecede ortadan kaybolabilir. Fiyatlarda büyük oynama olmasına gerek yok her şey çok güzelken bile kepenk kapatıp gidebilirler” şeklinde konuştu.

Hareketler takip altında

Haberin Devamı

Hızlı yükselişi ile tüm yatırımcıların ilgisini çeken bu kripto paralar aynı zamanda izlenemeyen bir yapıya sahip olduğu için kara para aklamakta da kullanılıyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu paraların alım satımına aracılık eden platformlar müşterilerden kimlik belgelerini istiyor. Kripto paraların A kişisinden B kişisine transferi dışarıdan izlemezken bir takas borsasından banka hesabına giden para izlenebiliyor. Türkiye’de de bitcoin aracılığı ile kara para aklandığını saptayan savcılık makamı bu borsalardaki şüpheli hareketlerin sahiplerine ait kimlik bilgilerini istedi. Göğüş, “Kara para sadece Bitcoin ile değil dolar ve TL ile de aklanabiliyor. Biz savcılığın tespit edip şüphelendiği tüm transfer işlemlerine sahip kişilerin bilgilerini adli makamlarla anında paylaşıyoruz. Sonuç olarak kara paraların TL’ye döneceği nokta biziz. Bu konuda dikkatli hareket etmek zorundayız” dedi.

Regüle etsinler

Kripto paraların yasal zemine oturtulması için çalışmaların sürdüğünü aktaran Alphan Göğüş, platformların acilen denetime alınması gerektiğini belirtti. Yapılan tüm işlemlerin kayda alınıp oluşan değerlenmenin raporlanması gerektiğini dile getiren Göğüş, “Açıkçası biz fiyat dalgalanmaları karşısında riski kendi bünyemizde alıyoruz. Ben de aşırı oynaklıktan yana değilim. Keşke regüle edilsek. Biliyorum ki müşteri sayımız o zaman katlanacak” dedi.

Haberin Devamı